Ανακοινώθηκε σήμερα, Κυριακή, ότι η κηδεία του πρώην αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.
Η κηδεία του Χασάν Νασράλα
«Αφού οι συνθήκες ασφαλείας εμπόδισαν τη διεξαγωγή κηδείας» κατά τη διάρκεια δύο μηνών ολοκληρωτικού πολέμου που έληξε στις 27 Νοεμβρίου, η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πραγματοποιήσει «στις 23 Φεβρουαρίου μια μεγάλη… δημόσια κηδεία» για τον Νασράλα, δήλωσε ο Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό διάγγελμα, αναφέρει το AFP.
«Ελπίζουμε ότι θα είναι μια μεγάλη νεκρώσιμη πομπή που θα αρμόζει σε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα», είπε.
Ο Κασέμ επιβεβαίωσε επίσης για πρώτη φορά ότι ο αξιωματούχος Χασέμ Σαφιεντίν είχε επιλεγεί για να διαδεχθεί τον Νασράλα πριν σκοτωθεί και αυτός σε ισραηλινή επιδρομή τον Οκτώβριο.
Στιγμιότυπο από το διάγγελμα του Κασέμ. Al Manar TV/Reuters TV
Ο Σαφιεντίν θα ταφεί «ως Γενικός Γραμματέας» ή ηγέτης της Χεζμπολάχ, επειδή «είχαμε… εκλέξει τον σεβασμιότατο Χασέμ ως Γενικό Γραμματέα… αλλά απεβίωσε στις 3 Οκτωβρίου, μια ή δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση», είπε ο Κασέμ.
Η κηδεία του Σαφιεντίν θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με αυτή του Νασράλα.
Πού θα ταφούν
Ο Νασράλα θα ταφεί στα περίχωρα της Βηρυτού «σε ένα οικόπεδο που επιλέξαμε μεταξύ του παλιού και του νέου δρόμου του αεροδρομίου», ενώ ο Σαφιεντίν θα ταφεί στη γενέτειρά του, το Ντέιρ Κανούν στο νότιο Λίβανο, είπε.
Ο Νασράλα είχε ταφεί προσωρινά αλλού λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, υποστήριξε ο Κασέμ.
Μια τέτοια προσωρινή ταφή προβλέπεται όταν οι περιστάσεις εμποδίζουν μια κανονική κηδεία ή ο νεκρός δεν μπορεί να ταφεί εκεί που επιθυμεί.
Τον περασμένο Οκτώβριο, πηγή προσκείμενη στην ομάδα είχε δηλώσει στο AFP ότι ο Νασράλα είχε ταφεί σε μυστική τοποθεσία, από φόβο ότι το Ισραήλ θα έβαζε στόχο μια μεγάλη κηδεία.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Καταλειφός, Αναστάσης Ροϊλός και Σταύρος Σβήγκος, πλαισιωμένοι από έναν δυναμικό 17μελή Χορό.