Κακοποίηση ανηλίκων: Η μάστιγα που σοκάρει – Εκατοντάδες τα περιστατικά ετησίως
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα, όπου ανά έτος εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που σημειώνονται
Εκατοντάδες φαίνεται πως είναι ετησίως τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων στην Ελλάδα, αποτελώντας μία σύγχρονη μάστιγα, ενώ τα θύματα συχνά φοβούνται να μιλήσουν για όσα βιώνουν.
Τι δείχνουν οι αριθμοί για την κακοποίηση ανηλίκων
Υπολογίζεται ότι πάνω από 4.000 παιδιά τον χρόνο πέφτουν θύματα κακοποίησης, ενώ, όπως γίνεται κατανοητό, φοβούνται να μιλήσουν για όσα ζουν, κυρίως αν αυτό προέρχεται μέσα από την οικογένειά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αργοπορία στο να καταγγελθούν τα περιστατικά και τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια.
Οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες υγείας δύνανται χωρίς να έχουν καμία εμπλοκή σε δικαστικές διαμάχες με τους γονείς να το καταγγείλουν, ακόμη και όταν υπάρχει μόνο υποψία περιστατικών.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού 3 στα 4 παιδιά λένε ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης τουλάχιστον μία φορά, ενώ από αυτά 1 στα 19 αποκαλύπτουν ότι είχαν πάνω από επτά διαφορετικές εμπειρίες κακοποίησης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις 1 στα 40 από τα περιστατικά κακοποίησης μαθαίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν επαφή με παιδιά
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσοι έχουν άμεση επαφή με παιδιά θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια κακοποίησης.
«Πάνω από εκατό παιδιά πεθαίνουν, πάρα πολλά μένουν σοβαρά ανάπηρα και αν βάλουμε μαζί όλες τις μορφές (κακοποίησης) ανέρχονται στον αριθμό των 20.000», είπε ο Σοφία Καραγιαννοπούλου.
«Όλοι θα πρέπει να υποπτεύονται όταν έχουν ένα παιδί που φαίνεται ότι υποφέρει με αλλαγμένη συμπεριφορά χωρίς να έχουν ξεκάθαρες εξηγήσεις από τους γονείς, τότε θα πρέπει να υποπτευθούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει», είπε η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.
«Να αναγνωρίζουν έγκαιρα σημάδια ότι ένα παιδί κακοποιείται ή παραμελείται», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης.
- Καραχάλιος: Η Καρυστιανού ετοιμάζει ένα υπερδεξιό μόρφωμα
- Η Μύκονος αποχαιρετά τον Βαλεντίνο – «Ένας άνθρωπος που αγάπησε το νησί»
- «Ο ΑΠΟΕΛ θέλει να κάνει δικό του τον Μαντσίνι από τον Παναθηναϊκό»
- Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι και τραυματίστηκε σοβαρά
- Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η «Ιθάκη» ξυπνά τη «μνήμη χρυσόψαρου»: Στόχος της Καρυστιανού ο Τσίπρας – Χτυπά από… δεξιά (μόνο)
- Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ
- Παύλος Μάτεσις: Πολλοί οι ασχημονούντες και οι βοώντες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442