
Κωνσταντινούπολη: Λαοθάλασσα υπέρ της Παλαιστίνης με άρωμα Ισλάμ
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Παλαιστίνης, με κεντρικό ομιλητή τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του Τούρκου προέδρου.
Eκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σε μια μεγαλειωδη πορεία υπέρ της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα. Η λαοθάλασσσα πλημμύρισε τη Γέφυρα του Γαλατά, με επίσημες ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για συμμετοχή 450.000 ανθρώπων.
Η διαδήλωση – διοργανώθηκε από την «Εθνική Πλατφόρμα Θέλησης», η οποία συγκεντρώνει περίπου 400 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενώ επικεφαλής του συντονισμού ήταν το Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας (TÜGVA). Πρόκειται για μια εκδήλωση που είχε τη σφραγίδα της Τουρκικής κυβέρνησης, άλλωστε στους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την πρωινή προσευχή
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, η προσέλευση του κόσμου στη μεγάλη διαδήλωση στην Κωνστνατινούπολη ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς. Ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τα εμβληματικά τζαμιά κοντά στη γέφυρα, από το Μεγάλο Τζαμί – όπως λέγεται πλέον η Αγία Σοφία, μέχρι το Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί). Βάδισαν προς το χώρο διεξαγωγής ανεμίζοντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, βάδισαν προς τον χώρο διεξαγωγής, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και «Ένας ήλιος ανατέλλει» – το οποίο είναι και το κεντρικο σύνθημα της εκδήλωσης. Αλλοι προσέγγισαν τη γέφυρα με βάρκες, στολισμένες με σημαίες και πανό.
Απευθυνόμενος στο πλήθος ο γιος του Ερντογάν δήλωσε ότι « η Τουρκική Δημοκρατία δεν κοιμήθηκε αυτό το πρωί, ενώ ο κόσμος κοιμάται. Οι μουσουλμάνοι είναι ξύπνιοι. Είμαστε ζωντανοί, είμαστε όρθιοι. Είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε μαζί. Είμαστε εδώ με την οργή μας, τη διαμαρτυρία μας, τα συνθήματα και τις προσευχές μας. Η Γάζα δεν είναι μόνη της, η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη της, η Συρία δεν είναι μόνη της».
«Ο ήλιος της δικαιοσύνης»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Παλαιστίνης. Επανέλαβε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από την 453η ημέρα της γενοκτονίας και ότι το Ισραήλ «σφαγίασε βρέφη, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, γιατρούς, δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γάζα, προσθέτοντας ότι στοχοθέτησε επίσης σχολεία, τζαμιά και εκκλησίες.
Στην ομιλία του μνημόνευσε τους «μάρτυρες της Παλαιστίνης», ανάμεσά τους δολοφονημένους ηγέτες της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και Γιαχία Σινουάρ.
Ο τόνος που έδωσε ήταν έντονα θρησκευτικός, αναφερόμενος μάλιστα στην «απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας από τις αλυσίδες της» – όπως αποκαλεί τη μετατροπή της σε τζαμί το 2020.
«Όπως η Αγία Σοφία απελευθερώθηκε, όπως το Τζαμί των Ομαγιάδων σώθηκε από έναν δικτάτορα με αιματοβαμμένα χέρια (για την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία) , ο ήλιος της δικαιοσύνης και της ελευθερίας θα ανατείλει πάνω από την Παλαιστίνη, πάνω από την Αλ-Άκσα».
Το συλαλλητήριο του ενός εκατομμυρίου
Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο της Κωνσταντινούπολης κατά της ισραηλινής γενοκτονίας με στόχο τους Παλαιστίνιους πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023 με τη συμμετοχή του προέδρου Ερντογάν και συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Έκτοτε, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) πραγματοποίησαν τακτικά συλλαλητήρια σε όλη την πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φορούσαν κεφιγιέ και οθωμανικές στολές, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα σε γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στη γέφυρα και γύρω από αυτήν.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 450 χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την πορεία.
Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Οσμάν Ασίκ Μπακ, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mεχμέτ Τσακίρ, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και ο πρώην πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mουσταφά Σεντόπ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις