Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός ενόψει – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε στη Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις
Το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού», κυβέρνησης με μείζονα εταίρο τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και ήσσονα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υποδεικνύει ως πιθανότερη μετεκλογική συμμαχία στη Γερμανία η τελευταία δημοσκόπηση του έτους για την εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε λογαριασμό της ταμπλόιντ εφημερίδας, η Ένωση διατηρεί οριακά μειωμένο το καθαρό πάντως προβάδισμά της ως προς τις προθέσεις ψήφου με 31% (-1), ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στη δεύτερη θέση με 20% (αμετάβλητο).
Στο υποθετικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελάριου προηγείται η αρχηγός της AfD Αλίς Βάιντελ με 21%
Το SPD ακολουθεί με 17% (+1), ενώ οι Πράσινοι παραμένουν στην τέταρτη θέση με 12%. Η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) περιορίζεται στο 7% (-1), ενώ το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να μπει στην Bundestag, βρίσκεται κάτω από το όριο του 5% με 4% (-1).
Τα σενάρια για κυβέρνηση στη Γερμανία
«Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για συνασπισμό CDU/CSU – SPD με 48%. Ένας συνασπισμός CDU/CSU – Πρασίνων θα συγκέντρωνε 43%, αλλά για την κυβερνητική πλειοψηφία απαιτείται ποσοστό 44%», εξήγησε ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ.
Στο υποθετικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελάριου προηγείται η αρχηγός της AfD Αλίς Βάιντελ με 21% (-3), την οποία ακολουθούν ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς με 20% (αμετάβλητο), ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) με 16% (+1) και ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ με 14% (αμετάβλητο).
Πηγή: ΑΠΕ
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)









![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442