Η ΕΕ επιστρέφει στη Συρία – Αποκαθίσταται η επαφή με την HTS
Η ευρωπαϊκή διπλωματία επιστρέφει στη Συρία, με τις χώρες και την ΕΕ να αποκαθιστά τις επαφές με την οργάνωση HTS
Για τις προσπάθειες που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αποκατασταθεί η επαφή με τη νέα ηγεσία της Συρίας και να ξανανοίξει την αντιπροσωπεία της στη χώρα, μίλησαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάγια Κάλας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης πως η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.
Προειδοποίησε, ωστόσο, για τον κίνδυνο επανεμφάνισης των σκληροπυρηνικών μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είπε πως αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Συρία δεν έκλεισε ποτέ επίσημα, αλλά δεν υπήρχε διαπιστευμένος πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δαμασκό στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.
«Θέλουμε η αντιπροσωπεία αυτή να είναι και πάλι πλήρως λειτουργική», είπε η Κάλας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Κάλας είπε πως ζήτησε από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ να πάει στη Δαμασκό χθες, Δευτέρα, προκειμένου να αποκαταστήσει επαφή με τη νέα ηγεσία στη Συρία και διάφορες άλλες οργανώσεις.
Ο φόβος του Ισλαμικού Κράτους
Όπως τόνισε η φον ντερ Λάιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα έπειτα από μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την «άμεση εμπλοκή» της με την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), την ισλαμιστική οργάνωση που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Ωστόσο, η έλλειψη προβλεψιμότητας απαιτεί μέγιστη προσοχή. Ο κίνδυνος αναβίωσης του Νταές (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος), ιδιαίτερα στην ανατολική Συρία, είναι πραγματικός. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό. Και οι θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.
Η φον ντερ Λάιν είπε πως η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και σκοπεύει να βοηθήσει στην αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι υποδομές.
Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δήλωσαν νωρίτερα ότι θα αποκαταστήσουν επαφή με την HΤS.
- Η τρίτη και καλύτερη για τον ΟΦΗ
- Για… διεθνή ακρίβεια μιλά πάλι ο Μητσοτάκης – Πανηγυρισμοί για πλεόνασμα και πολλά «θα» για τον αφθώδη πυρετό
- Η «ήσυχη» επανάσταση της βελόνας: Το κέντημα δεν ήταν ποτέ ένα αθώο χόμπι
- Ινδία: Πανικός σε πτήση της Swiss Air όταν πήρε φωτιά κινητήρας κατά την τροχοδρόμηση – Έξι τραυματίες
- Σανς – Θάντερ 109-121: Ρεκόρ καριέρας ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και 3-0 οι πρωταθλητές (vid)
- Η πολλή δουλειά τρώει τον… εργαζόμενο: Η εργασία προκαλεί 840.000 θανάτους ετησίως
- Κυβέρνηση σε δίνη: Καταγγελίες, παρεμβάσεις και ο φόβος αποκαλύψεων προκαλούν πανικό για το πολιτικό κόστος
- Ουκρανία – Η ρομποτοποίηση ενός αδιέξοδου πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)












![Πυροβολισμοί και χάος στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Ποιος είναι ο δράστης [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/108297319-1777170881223-f7206af5bd404f9c-315x220.webp)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442