Ο Αρκάς στέλνει την «Καλημέρα» του με την Παρασκευή να φορά ένα τεράστιο μάτι για καλή τύχη, μιας και σήμερα είναι Παρασκευή και 13.
Το σκίτσο της ημέρας
Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα
Το 2024 εμφανίστηκε δύο φορές, μία τον περασμένο Σεπτέμβριο και μια τώρα. Το 2025 αναμένεται να τη συναντήσουμε μόνο μια φορά, ενώ το 2026, τρεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ισπανία, γρουσούζικη θεωρείται και η «Τρίτη και 13».
Συγκεκριμένα όσον αφορά στην Ελλάδα, η Τρίτη και 13 έχει ταυτιστεί με την Άλωση της Πόλης που έγινε την 29η Μαΐου του 1453, και μέρα Τρίτη.
Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, εικάζεται ότι το κακό έρχεται σε τριάδες και γι’ αυτό θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη που είναι και αριθμητικά η τρίτη ημέρα της εβδομάδας.
Έντονες είναι οι δοξασίες σχετικά με την συγκεκριμένη ημερομηνία. Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές, γερμανικές και πορτογαλικές περιοχές του κόσμου.
Μάλιστα, πριν από τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρείτο γενικά ότι φέρει κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο.
Η φοβία για την Παρασκευή και 13 φέρει και… επιστημονική ονομασία, καθώς συγκαταλέγεται στον μεγάλο κατάλογο με τις διαφόρων ειδών φοβίες που αποτελούν το δεύτερο συνθετικό για να καταδείξουν τυχόν αποστροφή που μπορεί να έχει κανείς.
Τέτοια εποχή οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε μια ανανεωμένη ενέργεια και διάθεση. Και σύμφωνα με την επιστήμη η άνοιξη η κατάλληλη εποχή για νέες αρχές
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Από την Πέμπτη 23 Απριλίου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάνει μια βουτιά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με το έργο «Tζένη Τζένη - Ένα ηλιόλουστο Ρέκβιεμ»
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας