Γαλλία: Υπερβαίνει την προθεσμία των 48 ωρών ο Μακρόν – Την Παρασκευή η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού
Την προθεσμία των 48 ωρών που είχε βάλει στον εαυτό του φαίνεται να ξεπερνά ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας αναβάλλεται για το πρωί της Παρασκευής
Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας από τον Εμανουέλ Μακρόν, που αναμενόταν να γίνει την Πέμπτη το βράδυ, αναβάλλεται για το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτη πρόεδρος θα επισκεπτόταν την Πέμπτη την Πολωνία και αναμενόταν ότι θα διορίσει τον νέο πρωθυπουργό «μετά την επιστροφή του», αργά το απόγευμα.
#BREAKING: ??? French President Emmanuel Macron delays the appointment of a new prime minister until Friday morning, according to the Presidential office. #Francepic.twitter.com/M3DG9u5HqO
Η νέα κυβέρνηση θα αντικαταστήσει εκείνη του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο, βυθίζοντας τη Γαλλία στη δεύτερη μείζονα πολιτική κρίση μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
Ολοι οι εκπρόσωποι της Αριστεράς που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Τρίτης κάλεσαν τον Μακρόν να διορίσει «έναν αριστερό πρωθυπουργό, ανοιχτό στον συμβιβασμό».
Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα σκέφτονταν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση – αλλά δεν μοιάζει πιθανή.Επειδή όμως Σοσιαλιστές, Οικολόγοι και Κομμουνιστές δεν θέλουν να δώσουν στους ψηφοφόρους τους εντύπωση ταραχοποιών, πρότειναν στον Μακρόν «μια ανταλλαγή χειρονομιών καλής θέλησης: η μελλοντική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τη χρήση του 49.3 (το άρθρο του Συντάγματος που της επιτρέπει να παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση) με αντάλλαγμα την παραίτηση της αντιπολίτευσης από μια πρόταση μομφής».