Νέα Αριστερά: Ξεκίνημα με την πρόθεση «από αύριο, παντού!»
Η Νέα Αριστερά είναι, πλέον, και θεσμικά πολιτικό κόμμα με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση. «Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα. Σε κάθε αριστερό και δημοκρατικό πολίτη. Στους ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, αλλά δεν τα παρατάνε» τόνισε.
- Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - «Τεχνικό ζήτημα» αναφέρει η Meta
- Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
- Έλληνας, πατέρας τριών παιδιών μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Χάγη
- Εξαγριωμένος πελάτης εισέβαλε με το αυτοκίνητο σε κατάστημα που του αρνήθηκαν επιστροφή χρημάτων
Σε ένα πολύ καλό κλίμα και με συγκίνηση ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, συγκρούσεις και ίντριγκες η Νέα Αριστερά είναι, πλέον, και θεσμικά ένα πολιτικό κόμμα.
Μοναδική υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ήταν αυτή του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τις επόμενες ώρες οι κάλπες θα αναδείξουν και τα 130 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το δε Κείμενο Πολιτικής Απόφασης, το κείμενο των Θέσεων και το καταστατικό του κόμματος εγκρίθηκαν ομόφωνα.
«Η τετραήμερη συνεδριακή διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή συνέδρων από όλη την Ελλάδα, (1.400 εκλεγμένοι σύνεδροι, σχεδόν 1.200 έλαβαν κάρτες) πάνω από 200 ομιλίες, έντονη παρουσία νεολαίας, γόνιμο και πλούσιο διάλογο» μεταφέρουν με αισιοδοξία πηγές από τη Νέα Αριστερά.
Ισότητα στην εκπροσώπηση
Ακολουθώντας μία λογική ισάριθμης αντιπροσώπευσης, η οποία αρχίζει και καθιερώνεται στα ευρωπαϊκά Αριστερά κόμματα, η Νέα Αριστερά αποφάσισε να υπάρχει ισόποση εκπροσώπηση 50-50 μεταξύ ανδρών και γυναικών μελών στα όργανα του κόμματος, ξεκινώντας από την Κεντρική Επιτροπή.
Επίσης, η πρώτη Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς θα απαρτίζεται από 130 μέλη συν τους 11 βουλευτές. Στο όργανο θα συμμετέχουν επιπλέον εκπρόσωποι του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας.
Το 10% του οργάνου θα απαρτίζεται από μέλη που δεν είχαν διατελέσει στελέχη ανωτάτων κομματικών οργάνων τα τελευταία 4 χρόνια, εφαρμόζοντας στην πράξη την λογική της ανανέωσης. Τουλάχιστον 50 μέλη θα προέρχονται από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι πολιτικές θέσεις
Οι διαδικασίες του συνεδρίου ανέδειξαν, ως κεντρικό σημείο αναφοράς, την ανάγκη των καιρών για την ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής και την επιστροφή της πολιτικοποίησης στην κοινωνία.
Στην καταληκτική του ομιλία, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε, με εμφανή συγκίνηση: «Προχωράμε και αλλάζουμε. Ανανεωνόμαστε. Από αύριο, η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά της εποχής μας δηλώνει το μεγάλο παρών. Για να νικήσουν οι αγώνες. Για να κερδίσουμε τις ζωές μας. Από αύριο, Νέα Αριστερά παντού!».
Κύριο μέλημα είναι η ορατότητα στην κοινωνία. Στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια. Η Νέα Αριστερά θέτει ως στόχο μάχες που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα, στο δικαίωμα στην στέγη, στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, όπως αντίστοιχα και στην εκπαίδευση.
Μιλά για διεκδικήσεις και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συμπόρευση με τα κινήματα της εποχής. Κύριο μέλημα είναι η σύμπραξη με το αντιπολεμικό κίνημα σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό.
Ειδικό βάρος δίνει και στα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των Ρομά, των μεταναστών και των προσφύγων, όπως επίσης στις διεκδικήσεις της αναπηρικής κοινότητας.
Επισημάνθηκε με βαρύτητα λόγου πως κύριος εχθρός είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, ειδικά σε συνάρτηση με την αποστροφή των κοινωνιών για την πολιτική. Ειδικά μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η ανάγκη για την ενίσχυση της ριζοσπαστικής, αριστερής παρουσίας στην κοινωνία κρίθηκε σημαντικότερη από ποτέ.
Κάλεσμα σε συμπόρευση
Διασκεδάζοντας κάθε σενάριο για οποιαδήποτε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε σε συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. Έχοντας γίνει σαφής και πριν τη διαφαινόμενη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τώρα κλείνοντας τις εργασίες του πρώτου Συνεδρίου, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στο… παρελθόν.
«Μιλήσαμε το προηγούμενο διάστημα για απαξίωση, για ευτελισμό, για τοξικότητα. Τα όσα παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι όμως τις τελευταίες μέρες στο Γκάζι, ξεπερνούν κάθε όριο νοσηρότητας. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή την πολιτική και ηθική κατάπτωση. Η σύγκρουση μιας αντιδημοκρατικής γραφειοκρατίας με τον τοξικό τραμπισμό δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην υπόθεση της Αριστεράς. Προσφέρουν μόνο στο σχέδιο της Δεξιάς για να μη σηκώσουν ποτέ ξανά κεφάλι οι εργαζόμενες τάξεις της χώρας. Το σχέδιο της Δεξιάς να τελειώσει -μια και καλή- με την απειλή της Αριστεράς. Και το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή: το σχέδιο της Δεξιάς και της ακροδεξιάς δεν θα περάσει!», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, αφήνοντας όμως -έμμεσα- ανοιχτή την πόρτα της Νέας Αριστεράς προς τους παλιούς, απογοητευμένους πια συντρόφους.
«Απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα. Σε κάθε αριστερό και δημοκρατικό πολίτη. Στους ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, αλλά δεν τα παρατάνε. Στους ανθρώπους που αντιστέκονται, που δημιουργούν, που αγωνίζονται. Στους ανθρώπους που δεν βολεύονται και διεκδικούν μια καλύτερη ζωή. Να φτιάξουμε μαζί τη Νέα Αριστερά» κατέληξε.
Νέα, αλλά από παλιά
Βασική πολιτική ταυτότητα της Νέας Αριστεράς είναι η σύνδεσή της με τις πολιτικές ρίζες. Στόχος είναι η Αριστερά του σήμερα, απαγκιστρωμένη από προβλήματα και «κολλήματα» του παρελθόντος -κυρίως σχετικά με την εσωστρέφεια και την κομματική γραφειοκρατία- αλλά η προέλευση βρίσκεται στο ιστορικό παρελθόν.
Η Νέα Αριστερά θέλει να είναι κόμμα της ανανεωτικής ευρωπαϊκής Αριστεράς, βασισμένο στην ιδεολογική παράδοση που ήδη υπάρχει, αλλά προσπαθώντας να εμπεριέχει νέα εργαλεία.
Οι συνδέσεις με τι πολιτικές ρίζες, δηλαδή, δεν επερωτώνται ούτε είναι υπό αναίρεση. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα.
Με γνώμονα αυτήν την ταυτότητα, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν σημερινές προκλήσεις, με βασικό αντίπαλο την alt – right και, όπως τέθηκε από το συνέδριο, έναν παλιό πολιτικό κόσμο, μια παλιάς νοοτροπίας πολιτική πρακτική, που αποτράβηξε την κοινωνία από τα κοινά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις