Ελαιόλαδο: Η Τουρκία επιτρέπει και πάλι τις εξαγωγές χύμα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις , τα αποθέματα σε ελαιόλαδο στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε περίπου 150.000 τόνους
- Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πιέζει για την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης
- Πειθαρχικός έλεγχος στους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. για τον αστυνομικό της Βουλής και τη σύζυγό του
- Κανόνια νερού και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στη Γεωργία - Έκρυθμη η κατάσταση μετά τις τελευταίες εκλογές
- «Δεν θέλω να πάω στον παράδεισο σήμερα» - Η έκκληση 7χρονης που απήχθη από τον πατέρα της
Οι παραγωγοί ελαιολάδου της Τουρκίας ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία μετά την πλήρη άρση των περιορισμών εξαγωγής χύμα ελαιολάδου.
Στόχος τους είναι να ανταγωνιστούν τους Ευρωπαίους παραγωγούς σε ποιότητα και τιμή, ενώ παράλληλα να σημειώσουν σημαντικά κέρδη σε άλλες βασικές αγορές, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ιαπωνία, όπου η ζήτηση αυξάνεται, αναφέρει το Olive Oil Times.
Μέχρι το 2025, η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτές τις περιοχές μέσω στοχευμένων εμπορικών συνεργασιών.
Η απαγόρευση άρθηκε 13 μήνες αφότου η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές και να ενθαρρύνει την εξαγωγή ατομικά συσκευασμένου ελαιολάδου, το οποίο απαιτεί υψηλότερες τιμές από το χύμα ελαιόλαδο.
Τουρκική αγορά
«Ο περιορισμός των εξαγωγών ελαιολάδου στην Τουρκία έγινε για να αποτραπεί η άνοδος των τιμών στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Μουσταφά Ταν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου και Ελιάς. «Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τιμές στην εγχώρια αγορά σχετίζονται με τις παγκόσμιες τιμές, το αποτέλεσμα αυτό δεν φάνηκε ιδιαίτερα».
Τον Ιούνιο, μετά από έντονες πιέσεις των παραγωγών και των εξαγωγέων, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση, επιτρέποντας την εξαγωγή 50.000 μετρικών τόνων μέχρι τον Νοέμβριο.
«Ο τομέας ζητούσε συνεχώς την άρση του περιορισμού των εξαγωγών», δήλωσε ο Μουσταφά Ταν.
«Ως εκ τούτου, ο τομέας μας είναι ικανοποιημένος με την απόφαση που ελήφθη. Με την άρση των εξαγωγικών περιορισμών για το ελαιόλαδο, οι εκπρόσωποι του κλάδου άρχισαν να βλέπουν το μέλλον. Η άρση των εξαγωγικών περιορισμών για το ελαιόλαδο θα οδηγήσει τον κλάδο σε υψηλότερα επίπεδα».
Οι Τούρκοι παραγωγοί ελαιολάδου αντιμετωπίζουν την αντίθετη πρόκληση, με υπερβολικά επίπεδα αποθεμάτων μετά από αρκετά χρόνια ισχυρών συγκομιδών και κάποιες δυσκολίες στην εξαγωγή ατομικά συσκευασμένου ελαιολάδου.
«Οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τουρκίας περιορίζονται κατά κύριο λόγο σε χύμα πωλήσεις», δήλωσε ο Σερκάν Γιασέρ, ειδικός στις εξαγωγές. «Πριν από την απαγόρευση, υπήρχε ανησυχία σχετικά με μια πιθανή έλλειψη εφοδιασμού για την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η σημερινή μας πρόκληση είναι η συσσώρευση υπερβολικών αποθεμάτων ελαιολάδου».
Σύμφωνα με τον Μεχμετ Εμρέ Ουιγκούν, πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελαιολάδου και Ελαιολάδου Αιγαίου (EZZIB), η Τουρκία είχε περίπου 150.000 τόνους αποθεμάτων ελαιολάδου ενόψει της έναρξης του καλλιεργητικού έτους.
Η χαμηλή παραγωγή στη Μεσόγειο
Οι παρατηρητές αναμένουν ότι η Τουρκία θα παράγει περίπου 350.000 τόνους ελαιολάδου την καλλιεργητική περίοδο 2024/25. Με εγχώρια κατανάλωση περίπου 120.000 τόνων ετησίως, ο Μεχμετ Εμρέ Ουιγκούν και άλλοι Τούρκοι παραγωγοί και αξιωματούχοι ανησυχούν ότι θα έχουν πάρα πολύ ελαιόλαδο που δεν θα μπορεί να εξαχθεί πριν χάσει την ποιότητά του.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της αλυσίδας εφοδιασμού αναμένουν ότι οι Τούρκοι παραγωγοί θα μπορούσαν να καλύψουν άμεσα το κενό που άφησαν δύο χρόνια συγκομιδών κάτω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου.
Η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα έχουν σχεδόν καθόλου αποθέματα ελαιολάδου μέχρι την κορύφωση της συγκομιδής τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
«Καθώς η Ευρώπη παλεύει με τις προκλήσεις της παραγωγής, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν τρομερό ανταγωνιστή», δήλωσε ο Σιν Ζακοτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας για την εφοδιαστική αλυσίδα Boss Global Strategy.
Το ευνοϊκό κλίμα της χώρας, οι ανταγωνιστικές τιμές και οι στρατηγικές πρωτοβουλίες την έχουν βοηθήσει να κερδίσει μερίδιο αγοράς.
«Η Ισπανία αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις στην παραγωγή που αποδίδονται στην ξηρασία και την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά κενά εφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου», δήλωσε ο Σιν Ζακοτ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις