Ο κακός μας ο καιρός… Το πάθημα της Βαλένθια
Οι εικόνες Αποκάλυψης από την Βαλένθια μας θέτουν προ των ευθυνών μας. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η δύναμη της φύσης είναι ασταμάτητη...
- Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε νοσοκομείο και απήγαγε ασθενή
- Η απόλυτη φρίκη – Σοκάρουν οι περιγραφές των κοριτσιών του αστυνομικού για τον εφιάλτη που ζούσαν
- Καμπανάκι ΟΟΣΑ για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης λόγω του προστατευτισμού
- Γιατί οι σκύλοι είναι «επιμελείς μαθητές», ενώ οι γάτες θεωρούνται ανεπίδεκτες μαθήσεως; Είναι, όμως;
Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια μας έχει σοκάρει. Ανείπωτη τραγωδία. Θρήνος και οργή. Υπό τον φόβο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης φαινομένων όπως οι φονικές πλημμύρες στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας όλοι στρέφουμε το βλέμμα μας στους επιστήμονες.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή και οι συνέπειές της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.
Ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και συχνότερα. Καταιγίδες, τυφώνες, ξηρασίες, καύσωνες.
Είναι εδώ και βλέπουμε τις επιπτώσεις της όλο και πιο συχνά και έντονα. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν περιουσίες και σοδειές, ενώ οικοσυστήματα καταστρέφονται.
Η κακοκαιρία Ντάνιελ
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της απαιτούν δράση εκ των προτέρων, απαιτούν πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση απόκριση.
Στην Ελλάδα αν και οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται είναι σημαντικά μειωμένες, ο φόβος εκδήλωσης ισχυρότερων σε ένταση βροχοπτώσεων είναι ορατός.
Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων.
Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub, του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονταν σε 870.000 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων αγροτικές εκτάσεις (περίπου 90%). Η περιοχή του Βόλου δέχθηκε 150 εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο.
Το πάθημα δεν μας έχει γίνει μάθημα…
Γυρίζοντας στην πολυτραυματισμένη Βαλένθια, οι πλημμύρες είναι εικόνα από το μέλλον και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.
Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει διαταράξει την ισορροπία της φύσης. Δραστηριότητες συνετέλεσαν και συντελούν στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Έχουμε φράξει και περιορίσει τις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων που είναι οι φυσικοί δρόμοι του νερού, έχουμε κάψει ή αποψιλώσει τα δάση…
Όλα αυτά έχουν αυξήσει την επικινδυνότητα των φαινομένων και αυτό το πληρώνουμε.
Το πάθημα δείχνει να μην έχει γίνει μάθημα… Τα μέτρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ανεπαρκή. Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης είναι εντελώς εκτός τροχιάς.
Τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί πάνω από 11% τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι προσπάθειες διατήρησης της θέρμανσης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα πέφτουν στο κενό.
Οδεύουμε στην πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Προλαβαίνουμε ακόμα να κάνουμε κάτι αλλά πρέπει να αλλάξουμε και αυτό να γίνει σύντομα.
Αν δε το κάνουμε εμείς θα το κάνει το μέγα – σύστημα της γης που είναι πολύ πιο ισχυρό από το δικό μας μικρό – σύστημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις