
Γαλλία: Χτυπούν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων – Πότε θα γίνει η πρώτη λειτουργία
Η τελετή επαναλειτουργείας της Παναγίας των Παρισίων θα είναι εντυπωσιακή και θα γίνει παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν
Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων ήχησαν σήμερα Παρασκευή το πρωί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι καμπάνες είχαν σταματήσει μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019.
Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπεύθυνος για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, Philippe Jost, ανακοίνωσε την παρουσία «μεγάλων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας».
Στις 8 Δεκεμβρίου η πρώτη λειτουργία στο ναό της Παναγίας των Παρισίων
Μετά από πέντε χρόνια εργασιών, η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες της τον Δεκέμβριο, με μια τελετή εγκαινίων παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την επόμενη ημέρα, 8 Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει η πρώτη πανηγυρική λειτουργία.
Dopo cinque anni risuonano le campane di Notre-Dame. Annunciati grandi artisti alla cerimonia di riapertura della cattedrale del 7 dicembre #ANSA https://t.co/UuEUzQ4KJj pic.twitter.com/mUJAjn7wBM
— Agenzia ANSA (@Agenzia_Ansa) November 8, 2024
Στην τελετή της 7ης Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να παρευρεθούν «3.000 άνθρωποι», τόνισε ο Jost, χειροκροτώντας έναν καθεδρικό ναό «που μεταμορφώθηκε από τις αναστηλώσεις, τόσο η πέτρα που απέκτησε ένα όμορφο ξανθό χρώμα όσο και οι ζωγραφικές διακοσμήσεις που απέκτησαν όλα τα χρώματά τους».
Στην αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων συνέβαλαν χιλιάδες εργάτες, αρχιτέκτονες, αναστηλωτές και συντηρητές – μεταξύ των οποίων και Ιταλοί – οι οποίοι εργάστηκαν επί πέντε χρόνια παρά τους χίλιους περιορισμούς και τις δυσκολίες: ξεκινώντας από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη σκόνη μολύβδου ή τη στάση εργασίας κατά τη διάρκεια του Covid-19.
Οι δωρεές των 884 εκ. ευρώ
Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αλληλεγγύης, με δωρεές από όλο τον κόσμο ύψους 844 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Γαλλία για την 500ή επέτειο από τον θάνατο του Leonardo Da Vinci στις 2 Μαΐου 2019, ήταν ο πρώτος διεθνής ηγέτης που επισκέφθηκε το Ναό που ήταν καλυμμένος από ερείπια.
«Βρίσκομαι εδώ για να μαρτυρήσω τη φιλία μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας», δήλωσε με την ευκαιρία αυτή, τονίζοντας πως η Παναγία των Παρισίων αντικατοπτρίζει «τόσα πολλά από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης».
- KKE για τα 81 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις τού αύριο πιο έμπειροι
- Η ανάρτηση της συντρόφου του Κέντρικ Ναν: «Οι διαιτητές ξέχασαν να βάλουν την πορτοκαλί εμφάνιση»
- Η αποξένωση και η σύνδεση – Μια ματιά στη σύντομη αλλά σημαντική ζωή του Ίαν Κέρτις των Joy Division
- Το 25% των γυναικών της Γενιάς Ζ θεωρούν ότι δεν μπορούν να έχουν και σχέση και καριέρα
- «Μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ σε έναν καβγά;» – Τι απαντούν οι Αμερικάνοι
- Από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έως τον Λίβανο και τα Υψίπεδα του Γκολάν – Το Ισραήλ και το «μοτίβο» κατοχής







