Μουσική: Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήχου
Η μουσική μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας «ανεβάσει». Ωστόσο, μπορεί, να επηρεάσει θετικά την αποκατάστασή του μετά από μια χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με νέα μελέτη.
- Σε ιστορικά υψηλά η τιμή του καφέ - Θα χρειαστούν χρόνια ώστε να αρχίσει να μειώνεται
- ATM έβγαλε... πλαστό χαρτονόμισμα
- Για ανάκριση κλήθηκε η Parastoo Ahmadi στο Ιράν επειδή τραγούδησε χωρίς χιτζάμπ
- Τα λόγια των πρώην: Ο Μπράιαν Όστιν Γκριν έχει κάτι να πει στον Μασίν Γκαν Κέλι για τον χωρισμό του με τη Μέγκαν Φοξ
Γνωρίζετε σίγουρα πολλά για την μουσική και την δύναμή της. Σκεφτείτε απλώς όσα νιώθετε όταν ακούτε ένα τραγούδι; Δεν ηρεμείτε; Δεν εκτονώνεστε;
Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε το 2024 στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζει ότι το απλό πάτημα του play στα αγαπημένα τραγούδια ενός ατόμου θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την αποκατάστασή του μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Northstate της Καλιφόρνια ανέλυσαν 3.736 μελέτες για τη μουσική. Με βάση τα ευρήματα, οι ασθενείς που άκουσαν μουσική μετά από μια χειρουργική επέμβαση φάνηκε να έχουν καλύτερη ανάρρωση.
Λιγότερος πόνος
Η ακρόαση φαίνεται ότι καταπολεμά τον πόνο, αποτελώντας πιθανώς ένα χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισής του μετά από κάποιο χειρουργείο. Σύμφωνα με την έρευνα, ο πόνος εκείνων που άκουγαν μουσική μετά από το χειρουργείο μειώθηκε από 7 έως και 19%.
Μειωμένη ανησυχία
Το νοσοκομείο δεν είναι και το πιο ζεστό μέρος για να αναρρώσετε. Σε αυτό το σημείο, ο ήχος του αγαπημένου σας τραγουδιού μπορεί να γίνει το καταφύγιό σας. Οι ασθενείς που το έκαναν δήλωσαν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος συνολικά, με μια μείωση της τάξης του 3%.
Ηρεμία της καρδιάς
Παρατηρήθηκε, επίσης, μια αρμονία στον καρδιακό ρυθμό για τους ακροατές μουσικής, οι οποίοι σημείωσαν περίπου 4,5 λιγότερους καρδιακούς παλμούς ανά λεπτό σε σύγκριση με τους μη ακροατές.
Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς ένας ήρεμος καρδιακός ρυθμός βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, γεγονός που προωθεί και την ταχύτερη επούλωση.
Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο μειώνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών που μπορεί να επέλθουν από τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς.
Πώς λειτουργεί θεραπευτικά η μουσική;
Αρχικά η μουσική είναι εύκολα προσβάσιμη, ακόμα και όταν το σώμα χρειάζεται ξεκούραση. Άλλες τέχνες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θεραπευτικά, όπως η κίνηση, απαιτούν τη συνολική συμμετοχή του σώματος, κάτι που δεν είναι εφικτό μετά από ένα χειρουργείο.
Αντίθετα, στη μουσική ακρόαση μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί. Δεν χρειάζεται, επίσης, εκπαίδευση ή εξοπλισμός. Μόνο τα ακουστικά ή ένα ηχείο αρκούν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφές αν όντως οι ασθενείς ακούγοντας μουσική πονούν λιγότερο… Ωστόσο, και μόνο που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι ότι με τη μουσική ο πόνος τους μειώνεται, αρκεί. Είναι σαν να έχουν διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου προς την ανάρρωση, αναφέρουν οι ίδιοι.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις