Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα για πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έρευνα για τη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων σχετικά με τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν τη διαρροή δύο άκρως απόρρητων εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα ανταποδοτικό πλήγμα στο Ιράν, δήλωσε σήμερα (20/10) ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.
Τα έγγραφα φαίνεται πως ετοιμάστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και περιγράφουν την αντίληψη που έχουν οι ΗΠΑ σχετικά με τον σχεδιασμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στη βάση δορυφορικών εικόνων από τις 15-16 Οκτωβρίου. Άρχισαν να κυκλοφορούν την περασμένη εβδομάδα στην εφαρμογή Telegram.
Το Ισραήλ σχεδιάζει μια απάντηση στην ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεσή του στη Γάζα και στον Λίβανο, μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων στη διάρκεια συνέντευξης στο CNN. ο Τζόνσον, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως μία «έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα ενημερωθώ για αυτήν σε λίγες ώρες».
«… Το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον
Η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και το Γραφείο Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για τη διαρροή.
Οι New York Times ανέφεραν πως αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως τα έγγραφα είναι αυθεντικά, αλλά είπαν πως αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των πληροφοριών που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τον σχεδιασμό του στενού συμμάχου τους.
Τα δυο έγγραφα
Το πρώτο έγγραφο φέρει τον τίτλο: “Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία Συνεχίζει τις Ετοιμασίες για Πλήγμα στο Ιράν και Πραγματοποιεί Άσκηση Εργασίας Δεύτερης Μεγάλης Δύναμης”. Περιγράφει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χειρισμό βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων αέρος-εδάφους.
Το δεύτερο έγγραφο φέρει τον τίτλο: “Ισραήλ: Οι Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίζουν τις Προετοιμασίες Κρίσιμων Πυρομαχικών και Συγκαλυμμένης Δραστηριότητας UAV Σχεδόν Βέβαια για ένα Πλήγμα στο Ιράν”.
Τα UAV είναι επίσης γνωστά ως drones (τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει καλή γνώση του πότε και του πώς το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν. Είπε όμως επίσης πως βλέπει μια ευκαιρία για να τελειώσουν τα πλήγματα των δύο εχθρών.
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442