Google: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο διάλυσης του μονοπωλίου
O τεχνολογικός «κολοσσός» της Google κινδυνεύει από μια ιστορικού τύπου διάσπαση- Ποιοι οι κίνδυνοι σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη.
Έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από την τελευταία φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει τη διάλυση ενός μονοπωλίου- η υπόθεση τότε αφορούσε τη διάσπαση της AT & T. Αυτή τη φορά οι εν λόγω κινήσεις αφορούν τον τεχνολογικό «κολοσσό» της Google. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκρινε πως θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάσπασης της εταιρείας.
«Αυτό θα εμπόδιζε την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το Chrome, το Play και το Android για να επωφεληθεί από την αναζήτηση Google και τα προϊόντα και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αναζήτηση Google – συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων σημείων πρόσβασης και χαρακτηριστικών αναζήτησης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη – έναντι των ανταγωνιστών ή των νεοεισερχόμενων», ανέφερε η κυβέρνηση στη δικαστική κατάθεσή της.
Πως προέκυψε η σύσταση
Η σύσταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή τον Αύγουστο ότι η Google είχε παραβιάσει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία όσον αφορά τις μηχανές αναζήτησης. Η απόφαση, στην οποία ο δικαστής αποκάλεσε την εταιρεία «μονοπώλιο», έθεσε τις βάσεις για αλλαγές στην παλαιότερη και σημαντικότερη επιχείρηση της Google και για τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Η υπόθεση
Η υπόθεση επικεντρώθηκε στις αποκλειστικές συμβάσεις που η τεχνολογική εταιρεία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να συνάψει με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple, ώστε να καταστεί ο προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.
Οι κυρώσεις
Τώρα που το δικαστήριο έκρινε ότι η Google παραβίασε το νόμο, το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τον υπολογισμό των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην εταιρεία για την παραβατική της συμπεριφορά. Βέβαια, μαζί με την έφεση, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η εταιρεία «πληρώνει» κατά μία έννοια από τώρα τις επιλογές της, καθώς οι μετοχές της (GOOG) υποχώρησαν κατά 1,9% στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη, πριν ανακάμψουν ελαφρώς, ακόμη και όταν οι βασικοί δείκτες ανέβηκαν.
Κίνδυνοι που ενέχει μια συντήρηση του μονοπωλίου
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επίσης ενδοιασμούς για το πώς η σημερινή δύναμη της Google στην αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε ανυπέρβλητο πλεονέκτημα με την άνοδο που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη. Αν σκεφτεί κανείς τον όγκο των δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση εξελιγμένων μοντέλων ΑΙ, αλλά και την πληθώρα των πληροφοριών που συλλέγονται από τον τεχνολογικό «κολοσσό», τότε τα «μαθηματικά βγαίνουν» και οι ανησυχίες βγάζουν νόημα . Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι εισαγγελείς της υπόθεσης πρόσθεσαν ότι θα μπορούσαν ακόμη και να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Google να παράσχει στους αντιπάλους της τα μοντέλα λογισμικού που χρησιμοποιούνται στις λειτουργίες αναζήτησης της Google με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
*Πηγή: Reuters, CNN
- Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των κρατών-μελών της
- Τελευταίο σταθμός σήμερα η Θεσσαλονίκη πριν το Συνέδριο της ΝΔ – Ομιλίες Μητσοτάκη και Δένδια
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Στα Κανάρια μεταβαίνει ο ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius
- KKE για τα 81 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις τού αύριο πιο έμπειροι
- Η ανάρτηση της συντρόφου του Κέντρικ Ναν: «Οι διαιτητές ξέχασαν να βάλουν την πορτοκαλί εμφάνιση»
- Η αποξένωση και η σύνδεση – Μια ματιά στη σύντομη αλλά σημαντική ζωή του Ίαν Κέρτις των Joy Division
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)

























![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442