Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Συνεισφέρουν όλοι οι μετανάστες το ίδιο στην οικονομία; – Τι απαντούν έρευνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Συνεισφέρουν όλοι οι μετανάστες το ίδιο στην οικονομία; – Τι απαντούν έρευνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τι αναφέρουν νεώτερες μελέτης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για το όφελος από εξειδικευμένους όμως μετανάστες

Τα δημοσιονομικά οφέλη για ένα κράτος είναι σίγουρα από μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για εργαζόμενους μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης.

Αυτό αναφέρουν νεώτερες έρευνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σχετικά με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της μετανάστευσης, καθώς αυτή αγγίζει και πάλι επίπεδα ρεκόρ στον δυτικό κόσμο.

Στις ΗΠΑ το 44%, πιστεύει ότι οι μετανάστες επιδεινώνουν τη φορολογική κατάσταση της χώρας, ενώ το 18% πιστεύει ότι τη βελτιώνουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup το 2023.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη αύξηση των μεταναστών θα μειώσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, αλλά με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό ισχύει περισσότερο για εξεικευμένους μετανάστες.

Βέβαια, η αύξηση των λιγότερο μορφωμένων εργαζομένων θα πυροδοτούσε επίσης άνοδο των μισθών για τους πιο μορφωμένους ανθρώπους που χρειάζονταν να εργαστούν μαζί τους.

Οι μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης, εκ των οποίων πολλοί ζητούν άσυλο, αποτελούν ένα ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο των πρόσφατων αφίξεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δεν εκτίμησε τον αντίκτυπο της αύξησης στους κρατικούς και τοπικούς προϋπολογισμούς, αλλά είπε ότι αναμένει ότι το κόστος αυτό θα υπερβαίνει τα έσοδα.

Το τι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προέλευσης, πληρώνουν φόρους και καταναλώνουν σε κρατικές υπηρεσίες ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πριν από την ενηλικίωση επωφελούνται από υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, αλλά δεν εργάζονται ακόμη και δεν πληρώνουν φόρους.

Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι από καθαρά δημοσιονομική άποψη, «δεν είναι ωφελεί η μετανάστευση που σχετίζεται με την εργασία σε χαμηλόμισθες θέσεις»

Μόλις οι άνθρωποι εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, αρχίζουν να συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους από ό,τι καταναλώνουν στις κρατικές υπηρεσίες. Καθώς συνταξιοδοτούνται, σταματούν να κερδίζουν, αντλούν κρατικά επιδόματα και καταναλώνουν περισσότερη υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια.

Πρόσφατη μελέτη του Office for Budget Responsibility, φορέα που επιτηρεί τις δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι ο μέσος υψηλόμισθος μετανάστης συνεισέφερε καθαρά 684.000 λίρες, ενώ ο μέσος χαμηλόμισθος μετανάστης είχε αρνητική συνεισφορά ύψους 578.000 λιρών.

Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι από καθαρά δημοσιονομική άποψη, «δεν είναι ωφελεί η μετανάστευση που σχετίζεται με την εργασία σε χαμηλόμισθες θέσεις», δήλωσε η Madeleine Sumption, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε πρόσφατα τα κατώτατα όρια μισθών για βίζα εργασίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μετανάστευση με χαμηλούς μισθούς.

Μια δεύτερη πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ διαπίστωσε ότι μη δυτικοί μετανάστες -με γνώσεις το πολύ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- κόστισαν στο Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών καθαρά 360.000 ευρώ ή περίπου 400.000 δολάρια για όλη τους τη ζωή. Αντίθετα, οι μη δυτικοί μετανάστες με μεταπτυχιακό είχαν θετική καθαρή συνεισφορά 130.000 ευρώ.

Κάθε αιτών άσυλο κοστίζει στο ολλανδικό κράτος 475.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής του κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τη δεύτερη γενιά. Αυτό αντανακλά εν μέρει τα χαμηλά επίπεδα μορφωτικού επιπέδου, τα οποία τείνουν να αντιστοιχούν στο επίπεδο δεξιοτήτων και μισθού, όπως αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης Jan van de Beek.

Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του 2017 ο μέσος μετανάστης με γνώσεις κάτω από το επίπεδο γυμνασίου θα λάβει 109.000 δολάρια περισσότερα σε επιδόματα από όσα πληρώνει σε φόρους κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι λένε ότι η απλή αφαίρεση των οφελών από τους καταβληθέντες φόρους δεν δίνει μια πλήρη εικόνα του πώς οι μετανάστες επηρεάζουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Οι εργοδότες πληρώνουν τους μετανάστες για να εργαστούν επειδή αυτή η εργασία προσθέτει αξία στο κεφάλαιό τους και το εισόδημα από το κεφάλαιο φορολογείται στη συνέχεια, δήλωσε ο Μάικλ Κλέμενς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Mason. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από φόρους επί του κεφαλαίου (κέρδη, μερίσματα και υπεραξίες) θα πρέπει να προστεθούν στη δημοσιονομική συνεισφορά των μεταναστών, είπε.

Ο Κλέμενς εκτιμά ότι για κάθε δολάριο εισοδήματος εργασίας, υπάρχουν περίπου 80 σεντς εισοδήματος κεφαλαίου. Προσθέτοντας αυτόν τον παράγοντα στους υπολογισμούς της η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, διαπιστώνει ότι ένας μετανάστης στις ΗΠΑ με εκπαίδευση Λυκείου συνεισφέρει 128.000 δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αντί να αφαιρεί 109.000 δολάρια.

Έτσι, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου μοντελοποίησε τον συνολικό αντίκτυπο της πρόσφατης παράνομης μετανάστευσης στην οικονομία των ΗΠΑ, βρήκε ένα μεγάλο όφελος για το Υπουργείο Οικονομικών: 897 δις. δολ. για τη δεκαετία έως το 2034. Αυτό είναι περίπου 3.500 δολ. ανά ενήλικα Αμερικανό.

Αντίθετα, τις τελευταίες εβδομάδες των εκλογών στις ΗΠΑ, και οι δύο υποψήφιοι δίνουν έμφαση στην καταστολή των συνοριακών διελεύσεων και των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, μια καλύτερα προσαρμοσμένη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, που στοχεύει σε ένα ευρύτερο μείγμα εργαζομένων υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης, θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερα οικονομικά και δημοσιονομικά οφέλη από το τρέχον σύστημα.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Only in

Χωρίς επιταγή ακρίβειας 930.000 χαμηλοσυνταξιούχοι - Ποιοι άλλοι χάνουν

Δεν θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων όσοι λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ - Ψαλίδι στις αυξήσεις λόγω Εισφοράς Αλληλεγγύης και προσωπικής διαφοράς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024