Μαφάλντα – Μια 6χρονη που δεν πίστευε στα παραμύθια
«Τα συγχαρητήριά μου στους αισιόδοξους» συνήθιζε να λέει η Μαφάλντα, η πιτσιρίκα αντιρρησίας από το Μπουένος Άιρες που έζησε μέσα από πενάκι του σκιτσογράφου Quinο και που έγινε αισίως 60 ετών.
Η Μαφάλντα (Mafalda), ένα νεαρό κορίτσι 6 ετών, είναι μια ιστορική και θρυλική εικόνα κόμικ, της οποίας η δημοτικότητα εξαπλώθηκε και εκτός της χώρας της, της Αργεντινής, εκσφενδονίζοντας αθώα σχόλια για ιστορικά, πολιτικά και τρέχοντα ζητήματα από την ανθρωπιστική της οπτική γωνία.
Μια 6χρονη που δεν πιστεύει στα παραμύθια, που βλέπει τον κόσμο μέσα από ενός κατασταλαγμένου ενήλικα, ο οποίος όμως δεν έχει χάσει την παιδικότητά του.
Η Μαφάλντα αρχικά πουλούσε ηλεκτρικές συσκευές
Η Μαφάλντα ξεκίνησε ως ένα διαφημιστικό, υπόγειο εργαλείο. Ο σκοπός της δημιουργίας της και του κόμικ ήταν να χρησιμοποιήσει στρατηγικά την τοποθέτηση προϊόντων για να διαφημίσει μια νέα σειρά συσκευών.
Το σχέδιο ήταν να κάνει τους ανθρώπους να ερωτευτούν πρώτα το κορίτσι και το κόμικ και στη συνέχεια, καθώς θα παρατηρούσαν ότι αυτές οι συσκευές υπήρχαν σε κάθε καρέ της ιστορίας, θα εμπιστεύονταν αρκετά τη Μαφάλντα ώστε θα ήθελαν να αποκτήσουν και τις συσκευές.
Ωστόσο, κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν ξεγελάστηκε από αυτό το ύπουλο σχέδιο και η Μαφάλντα έγινε τελικά δεκτή από ένα περιοδικό που θα δημοσίευε το κόμικ αρκεί να έβγαζε τη διαφήμιση από αυτό.
Η Μαφάλντα ξεκίνησε ως ένα διαφημιστικό, υπόγειο εργαλείο. Ο σκοπός της δημιουργίας της και του κόμικ ήταν να χρησιμοποιήσει στρατηγικά την τοποθέτηση προϊόντων
Στα ζωηρά 60s και 70s
Το κόμικ εκδόθηκε για 9 χρόνια και μετακινήθηκε από και προς διάφορες εφημερίδες στο διάστημα αυτό. Μετά από αυτά τα χρόνια, ο σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Quino, εμφάνιζε τη Μαφάλντα περιστασιακά για να σχολιάσει κάποιο πολιτικό θέμα ή θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ιστορίες χαρακτηρίζονται από την ενήλικη αντίληψη της Μαφάλντα μαζί με μια παιδική αφέλεια και περιέργεια. Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως ο πόλεμος και η πείνα (οι ιστορίες είναι γραμμένες το 1960-70 και έτσι κυριαρχούν ο Ψυχρός πόλεμος και ο Πόλεμος του Βιετνάμ στις ειδήσεις που ακούν οι ήρωες), άλλες φορές ειρωνεύεται τα προβλήματα της χώρας, τις κακές υποδομές και την κακή οικονομία (τα οποία συχνά μοιάζουν με παρόμοια διαχρονικά προβλήματα ανά χώρες και ανά εποχές) και συχνά απλά προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει να φάει την σούπα που τόσο σιχαίνεται και συνεχώς φτιάχνει η μητέρα της.
Ενισχύοντας την κριτική σκέψη
Ο τρόπος που εκφράζεται κάνει το κόμικ διασκεδαστικό, ενώ παράλληλα σχολιάζει τα θέματα της πραγματικής ζωής από την οπτική γωνία ενός παιδιού -με κατανοητό και ανθρωπιστικό τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μαφάλντα είναι ένα τέτοιο είδωλο και βαθιά αγαπητή από πολλούς.
Η Μαφάλντα κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Βαβέλ ενισχύοντας την κριτική σκέψη στις τρυφερές ηλικίες της σημερινής generation X.
Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως ο πόλεμος και η πείνα (οι ιστορίες είναι γραμμένες το 1960-70 και έτσι κυριαρχούν ο Ψυχρός πόλεμος και ο Πόλεμος του Βιετνάμ στις ειδήσεις που ακούν οι ήρωες)
Οι άνθρωποι γύρω από τη Μαφάλντα
- Σουσανίτα: Φίλη της Μαφάλντας που θέλει όταν μεγαλώσει να παντρευτεί έναν πλούσιο και όμορφο άντρα, να κάνει πολλά παιδιά και να γίνει νοικοκυρά.
- Φελίπε: Καλός φίλος, ένα χρόνο μεγαλύτερος. Έχει αιωνίως άγχος λόγω των σχολικών του υποχρεώσεων, είναι δειλός και δεν έχει αυτοπειθαρχία. Διαβάζει μονίμως το κόμικ «Μοναχικός Καβαλλάρης» και καμιά φορά μπερδεύει τη φαντασία με την πραγματικότητα.
- Μανολίτο: Φίλος των Σουσανίτα και Φελίπε, γιος του μπακάλη Δον Μανόλο. Ονειρεύεται να ανοίξει όταν μεγαλώσει διεθνή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Τα ενδιαφέροντα του είναι οικονομικά, είναι φιλοχρήματος και έχει μεγάλα προβλήματα σε οποιοδήποτε μάθημα εκτός των μαθηματικών. Συχνά λογομαχεί με τη Σουσανίτα, η οποία τον σνομπάρει.
- Μιγκελίτο: Νεότερος και πιο αθώος από τους άλλους. Ταυτόχρονα πολύ εγωκεντρικός και με ιδιαίτερη προσωπικότητα.
- Γκίγιε ή Νάντο: Ο μικρός αδερφός της Μαφάλντας. Είναι ακόμα νήπιο, αλλά του αρέσει η Μπριζίτ Μπαρντό.
- Ελευθερία: Είναι κοντούλα και αποτελεί έμμεσο σχόλιο για την πολιτική κατάσταση της εποχής στην Αργεντινή.
Δείτε ένε τρέιλερ από τις περιπέτειες της Μαφάλντα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις