Τι λέει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νέα προκήρυξη διαγωνισμού για προσλήψεις επισημαίνει το υπουργείο απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση
Τις διαδικασίες και τα κριτήρια που ισχύουν για τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών εξηγεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε απατώντας στην αντιπολίτευση.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν περισσότερες από 1.000 προσλήψεις πυροσβεστών από τους εποχικούς στην ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) ενώ το 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των προσληφθέντων θα είναι 1.341 ΕΜΟΔΕ από σύνολο 2.500 εποχικών πυροσβεστών της περιόδου 2019-2024.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τον διαγωνισμό πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών, υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης έχουν οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα 36/2019 – επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- βάσει των σχετικών προβλέψεων του ΑΣΕΠ.
Ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών θα πρέπει να να διαρκούν 6 μήνες κατ΄έτος, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους και με καταληκτικό έτος το 2024.
Ο νόμος δεν προβλέπει πουθενά την ένταξη των εποχικών πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Τα παραπάνω απαιτούν νομοθετικά την προκήρυξη νέου διαγωνισμού και φυσικά είναι απολύτως γνωστά σε όσους για ψηφοθηρικούς λόγους κάνουν επίδειξη «ευαισθησίας».
Για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν ότι:
Από την σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί για την στελέχωση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Και στους δύο διαγωνισμούς χρησιμοποιήθηκε η «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, όπως θα γίνει και φέτος.
Συγκεκριμένα:
1) -Τον Μάρτιο του 2022, προσλήφθηκαν 500 πυροσβέστες ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), από τους οποίους οι 438 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.
-Τον Δεκέμβριο του 2023, προσλήφθηκαν 650 ΕΜΟΔΕ, από τους οποίους οι 603 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.
2) Το 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των προσληφθέντων θα είναι 1.341 ΕΜΟΔΕ από σύνολο 2.500 εποχικών πυροσβεστών της περιόδου 2019-2024
3) Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών μειώνεται κατά τον αριθμό όσων προσλαμβάνονται ως ΕΜΟΔΕ. Για την αναπλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φέτος οι λίστες των επιλαχόντων, οι οποίες όμως πλέον έχουν εξαντληθεί.
Άρα σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νέα προκήρυξη διαγωνισμού είτε αφορά τους εποχικούς, είτε τους ΕΜΟΔΕ.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, η αντιπολίτευση να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, αντί να συνεχίζει μια λαϊκίστικη πρακτική άλλων δεκαετιών»
- Το τένις στα άκρα: Η Σαμπαλένκα ανοίγει θέμα μποϊκοτάζ
- ΤτΕ: Το κακό σενάριο για τις τράπεζες αν παραταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή
- Ακυρώσεις πτήσεων και απογείωση τιμών από αεροπορικές εταιρείες λόγω Ιράν
- Κατηγορούμενος για κακούργημα ο διανομέας που πετούσε πέτρες κατά γυναικών στην Κηφισιά
- ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Η Ελλάδα και το ποδήλατο σε πρώτο πλάνο μέσα από μία εντυπωσιακή αγωνιστική διαδρομή με την υποστήριξη της ΔΕΗ
- Χέγκσεθ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, θα αμυνθούμε επιθετικά
- Η Μπάγερν επενδύει στο μέλλον: Στο στόχαστρο ο 16χρονος Κβαρατσκέλια
- Άντριου και Μάντελσον: Η καμπάνια κατά της παιδικής κακοποίησης που τους οδήγησε στον κύκλο του Έπσταϊν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442