Διεθνής διάλογος για την πολιτική προστασία και τις στρατηγικές αντιμετώπισης των καταστροφών στη Θεσσαλονίκη
Ο ρόλος των τοπικών αρχών και η σημασία της εθελοντικής εργασίας στην πολιτική προστασία
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις με θέμα την πολιτική προστασία και την διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο της παρουσίας της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Rainer Just, επικεφαλής του Γραφείου Πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας της πόλης Sindelfingen, άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Sindelfingen διατηρεί στενή συνεργασία με τον δήμο Ανατολικής Σάμου, ειδικά στον τομέα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Παρουσιάστηκαν παραδείγματα από το Sindelfingen, καθώς και οι σημαντικές εμπειρίες της περιφέρειας Ludwigslust-Parchim στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας, που μοιράστηκε ο έπαρχος Stefan Sternberg, προκάλεσαν ζωηρή συζήτηση. Ο κ. Sternberg αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή, η οποία έπληξε περισσότερα από 1.200 εκτάρια γης, και τόνισε τη σημασία της κατανομής ευθυνών και της κεντρικής διαχείρισης κρίσεων.
Ο Γερμανός Έπαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα αυτά και την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης σε ένα εργαστήριο και σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το δίκτυο για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της κατάρτισης των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας στη Θέρμη.
Επιπλέον, ο Steve Maisonet παρουσίασε τεχνολογικές καινοτομίες με την χρήση νανοδορυφόρων που, με τη βοήθεια ενός συστήματος θερμικών καμερών βασισμένου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εντοπίζουν έγκαιρα περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Ο ρόλος των τοπικών αρχών
Εκτός από τις βέλτιστες πρακτικές, στις συζητήσεις του δεύτερου πάνελ αναδείχθηκαν ο ρόλος των τοπικών αρχών και η σημασία της εθελοντικής εργασίας στην πολιτική προστασία. Ο Κωνσταντίνος Βενετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή του και τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες.
Ο Albrecht Broemme, πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας (THW), και ο Περιφερειάρχης Stefan Sternberg εξήγησαν πώς οι εθελοντές στο γερμανικό σύστημα πολιτικής προστασίας συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές. Από τη μερια του ο Φώτης Σαρηγιάννης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρουσίασε την κατάσταση των εθελοντών στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη για κοινή εκπαίδευση με το επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα.
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442