Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό: Το γερμανικό λουκέτο ανάβει φωτιές σε όλη την Ευρώπη

Μεταναστευτικό: Το γερμανικό λουκέτο ανάβει φωτιές σε όλη την Ευρώπη

Το πρώτο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας στη Γερμανία και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για το άσυλο συζητήθηκαν χθες στην Ομοσπονδιακή Βουλή

Η φονική επίθεση στο Ζόλινγκεν πριν από τρεις εβδομάδες με δράστη έναν σύρο πρόσφυγα που μαχαίρωσε τρία άτομα και η άνοδος της Ακροδεξιάς στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν σε δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας ήταν ο καταλύτης για μια καμπή στη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας.

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι γειτονικές χώρες – μέλη της Γερμανίας για τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους

Το πρώτο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για το άσυλο συζητήθηκαν προχθές στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Από τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή και οι εντατικοί έλεγχοι στη μεθόριο όλων των χερσαίων συνόρων της Γερμανίας.

Με δύο προτάσεις νόμου η γερμανική κυβέρνηση «ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους για την προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας των πολιτών» είπε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Αυστηρότερα μέτρα και απαγορεύσεις για μαχαίρια σε ανοιχτές εκδηλώσεις.
  • Ενίσχυση των εξουσιών των Αρχών Ασφαλείας στον αγώνα κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, ιδίως στις έρευνες στο Διαδίκτυο.
  • Απελάσεις προσφύγων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Γερμανία.
  • Μείωση έως κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ειδικά τα επιδόματα αυτά λειτουργούσαν ως μαγνήτης για όσους είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ και με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για 90 ημέρες κατέληγαν στη Γερμανία.

Για να ανακοπούν αυτές οι «δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές», από την ερχόμενη Δευτέρα εφαρμόζονται αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα με όλες τις όμορες χώρες της Γερμανίας, αρχικά για τους επόμενους 6 μήνες. Τέτοιοι έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία από το 2015 και Ελβετία.

Οσοι εντοπίζονται προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε «εγκαταστάσεις» κοντά στη μεθόριο, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα της ΕΕ που έχουν καταγραφεί.

Αντιδρούν έντονα οι γειτονικές χώρες

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει ότι όλα τα μέτρα είναι «συμβατά» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συνιστούν εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, τις γερμανικές αιτήσεις επανεισδοχής προσφύγων πρέπει να αποδεχτούν και οι γειτονικές χώρες – μέλη, οι οποίες αντιδρούν έντονα στους συνοριακούς ελέγχους της Γερμανίας.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει κανέναν πρόσφυγα πίσω. Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δεν δέχεται καμία γερμανική αίτηση επανεισδοχής προσφύγων, γι’ αυτό και η Γερμανία δεν παίρνει κανέναν πρόσφυγα από την Ιταλία στο πλαίσιο της κατανομής στις χώρες της ΕΕ. Από τις 15.000 αιτήσεις επανεισδοχής που έκαναν οι γερμανικές Αρχές στην Ιταλία την περασμένη χρονιά επέστρεψαν στην Ιταλία μόνο 11 πρόσφυγες.

Για την Ελλάδα υπάρχουν αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που δεν επιτρέπουν την επαναπροώθηση γιατί δεν είναι διασφαλισμένο το μίνιμουμ διαβίωσης για όσους έχουν πάρει άσυλο. Ωστόσο, θα ενταθούν και προς την Ελλάδα οι πιέσεις για επανεισδοχή προσφύγων στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί άσυλο.

«Σχεδόν εξαντλημένοι» οι κρατικοί πόροι

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, με επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ, δικαιολόγησε την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα χερσαία γερμανικά σύνορα επικαλούμενη το βάρος του Μεταναστευτικού και τα προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας στη Γερμανία.

Οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί πόροι για την υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων είναι «σχεδόν εξαντλημένοι» και «αγγίζουν τα όρια του εφικτού» έγραψε η Φέζερ.

«Η δημιουργία πρόσθετων καταλυμάτων δεν είναι δυνατή επ’ αόριστον» τόνισε στην επιστολή, η οποία επιδόθηκε στην Κομισιόν τη Δευτέρα, όταν η γερμανίδα υπουργός ανακοίνωσε την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να δέχεται απεριόριστα απεριόριστους πρόσφυγες» σημείωσε η Φέζερ, εκτιμώντας ότι η μεταναστευτική πίεση θα παραμείνει «αμετάβλητα υψηλή».

Η γερμανίδα υπουργός επέκρινε επίσης «την εντεινόμενη δυσλειτουργία» του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Απηύθυνε δε έκκληση στην Κομισιόν «να εργαστούμε ενεργά και δυναμικά για ορατή και ταχεία πρόοδο στο θέμα αυτό».

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 1997. Προβλέπει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα στην οποία εισήλθαν για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Only in

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΝΔ – Αποφασισμένοι να του χαλάσουν την γιορτή;

Με το Μαξίμου να προσπαθεί να πείσει για το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας σε κυβέρνηση και κόμμα, η βροχή ερωτήσεων για κρίσιμα θέματα από βουλευτές της ΝΔ και οι πιθανές απουσίες από τη μεγάλη γιορτή, χαλάνε την εικόνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024