Ποιο μέρος του πλανήτη αποφεύγουν τα αεροπλάνα και γιατί;
Υπάρχει ένα μέρος του πλανήτη παρουσιάζει κενό στην εναέρια κυκλοφορία και υπάρχει λόγος για αυτό.
- Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Τι άλλο μπορώ να περιμένω πιο ωραίο;»
- Τουρκία: Διπλή γυναικοκτονία με αποκεφαλισμό στην Κωνσταντινούπολη – Ο βασικός ύποπτος αυτοκτόνησε
- Τριπλασιάστηκαν οι ακυρώσεις συνδρομών στo Netflix - H κίνηση του προέδρου που έφερε το cancel
- Δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Το προβάδισμα Ανδρουλάκη και τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο
Αν έχετε ποτέ σαρώσει τον πλανήτη με την εφαρμογή παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ένα μεγάλο κενό στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από το Θιβέτ και υπάρχει λόγος για αυτό.
Το οροπέδιο του Θιβέτ περιλαμβάνει μια έκταση λίγο λιγότερο από τέσσερις φορές το μέγεθος του Τέξας – σύμφωνα με τη NASA και τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Ρίχνοντας μια ματιά στο Flightradar24, θα δείτε αεροπλάνα να μην περνούν σχεδόν ποτέ ακριβώς πάνω από αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια από τις υψηλότερες περιοχές του πλανήτη μας, με μέσο υψόμετρο περίπου 4511 μέτρα. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει πολλές μεγάλες οροσειρές, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων, όπου βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ, με ύψος 8.848 μ. (29.029 ποδιών).
Τώρα, πιθανών να σκέφτεστε ότι τα αεροπλάνα πετούν πολύ πάνω από τα 4511 μέτρα ύψος. Και αυτό είναι αλήθεια – συνήθως πετούν σε υψόμετρο μεταξύ 30.000 και 42.000 πόδια- το υψόμετρο πτήσης υπολογίζεται διεθνώς σε πόδια, αλλά για να καταλάβουμε για τί πράγμα μιλάμε, με πρόχειρους υπολογισμούς πρόκειται για υψόμετρο μεταξύ 9.144 και 12.8016 μέτρων.
Γιατί λοιπόν το υψόμετρο του οροπεδίου του Θιβέτ επηρεάζει τις πτήσεις;
Όλα εξαρτώνται από τα επίπεδα οξυγόνου. Εάν ένα αεροπλάνο παρουσίαζε αποσυμπίεση σε ένα τέτοιο υψόμετρο πτήσης, οι μάσκες οξυγόνου θα άνοιγαν και ο κυβερνήτης θα έπρεπε να κατέβει γρήγορα σε υψόμετρο με περισσότερο οξυγόνο – ιδανικά κάτω από τα 10.000 πόδια, που θα πει περίπου 3.048 μέτρα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη μονάδα μέτρησης.
Δεδομένου, όμως, του μέσου όρου του υψομέτρου του οροπεδίου του Θιβέτ, η κάθοδος τόσο χαμηλά δεν αποτελεί καλή επιλογή. Έτσι, για λόγους ασφαλείας, πολλές αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να αποφεύγουν τις πτήσεις στην περιοχή αυτή.
Ο δεύτερος λόγος
Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα βουνά δημιουργούν αναταράξεις. Πιθανόν να έχετε βιώσει μερικές αναταράξεις καθώς πετάτε πάνω από τα μεγάλες οροσειρές – τώρα φανταστείτε ότι αυτό συνεχίζεται… και συνεχίζεται… και συνεχίζεται καθώς πετάτε πάνω από το σύνολο του οροπεδίου του Θιβέτ. Όχι πολύ ευχάριστη κατάσταση, θα έλεγε κανείς. Βέβαια, λόγω του γεγονότος πως υπάρχουν πέντε μεγάλα αεροδρόμια στο Θιβέτ δεν γίνεται να αποφεύγουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες την περιοχή εντελώς, αλλά αν το Θιβέτ δεν είναι ο τελικός προορισμός, η πτήση πιθανότατα θα παρακάμψει το οροπέδιο.
*Πηγή: Τravel Αnd Leisure
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις