Χαρίτσης για φωτιά στην Αττική: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί σε βάρος της κοινωνίας
Ο κ. Χαρίτσης στην ανάρτηση για τη φωτιά στην Αττική, παρουσιάζει «δέσμη προτάσεων για μια νέα στρατηγική, προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης»
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί σε βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Και μάλιστα συνειδητά» αναφέρει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την μεγάλη φωτιά στην Αττική.
Όπως τονίζει «η κυβέρνηση επέλεξε να ξεχαρβαλώσει την Πυροσβεστική, να νομοθετεί διαρκώς νέες ρυθμιστικές πολιτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, να δημιουργήσει ένα υπουργείο-κέλυφος δίχως πραγματικές αρμοδιότητες, να προβάλει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για την ευθύνη των πολιτών να αποψιλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, και φυσικά να αγνοήσει την έκθεση Γκολντάμερ, την πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιπυρική προστασία της χώρας».
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «προέβλεψε ένα πενιχρό κονδύλιο για την πολιτική προστασία» κι αυτό εξαιτίας της «εγγενούς απέχθειας» των «τελευταίων Μοϊκανών του παρηκμασμένου νεοφιλελευθερισμού για τον δημόσιο σχεδιασμό και την πολιτική προστασίας των δημόσιων αγαθών».
Παράλληλα παρουσιάζει μια δέσμη προτάσεων «που μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική, προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».
Κλειδί η πρόληψη
Οπως αναφέρει οι προτάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν «μια προοδευτική πολιτική που όπως είναι αυτονόητο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».
Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι το κλειδί είναι η πρόληψη των πυρκαγιών και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε όταν ξεσπούν «να μην βλέπουμε το αδιανόητο να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα».
Πρόκειται για «μια προοδευτική πολιτική που όπως είναι αυτονόητο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη»
Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά το πρώτο βήμα είναι «η ολοκλήρωση δύο κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εδώ και πέντε χρόνια λιμνάζουν στα κυβερνητικά συρτάρια: δασικοί χάρτες και τοπικά χωρικά σχέδια. Για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες που ενθαρρύνουν τους κάθε λογής εμπρηστές».
Δεύτερο βήμα είναι η αποφασιστική ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δασοπυρόσβεση. «Με μόνιμους διορισμούς, ανανέωση μέσων εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης. Με απλά λόγια, περισσότεροι πυροσβέστες, οχήματα και εναέρια μέσα.
Εκσυγχρονισμός της επιτήρησης των δασών και της έγκαιρης πρόληψης, άμεσης κινητοποίησης και κατάσβεσης.
Τρίτο βήμα: Εθνική και κοινωνική καμπάνια για την ενημέρωση και οργάνωση των κατοίκων της χώρας. Να μπει το ζήτημα της πολιτικής προστασίας ως μάθημα στα σχολεία.
Τέταρτο βήμα: Ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την πυροπροστασία σε εμβληματική προτεραιότητα του κράτους και την πολύπλευρη επένδυση σε έργα οχύρωσης και επέκτασης των δασικών εκτάσεων. Και φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, την εκπόνηση ενός συνολικού και συνεκτικού σχεδίου για την αποκατάσταση και την θωράκιση της Αττικής».
Δείτε την ανάρτηση Χαρίτση
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
- Βάσεις 2026: Οι επιλογές των υποψηφίων αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των σχολών
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442