Ο ΟΗΕ ζητά «καταπαύσεις του πυρός» στη Γάζα – Στόχος να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας
Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε τον Ιούλιο στη Γάζα, σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στα τέλη Ιουνίου στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπενθύμισαν ο ΠΟΥ και η UNICEF
Δύο μεγάλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ζήτησαν σήμερα (16/8) «καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους για 7 ημέρες» στις μάχες που διεξάγονται στη Γάζα, ώστε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατά της πολιομυελίτιδας.
«Δύο γύροι εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα πρέπει να ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου και να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο του 2024 σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, για να αποτραπεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή», γνωστής ως cVDPV2, ανακοίνωσαν ο ΠΟΥ και η UNICEF.
Οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ «καλούν όλα τα εμπόλεμα μέρη να εφαρμόσουν καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λωρίδα της Γάζας για επτά ημέρες, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή των δύο εκστρατειών εμβολιασμού».
«Χωρίς αυτές τις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, η εκστρατεία δεν μπορεί να γίνει επιτυχώς», προειδοποίησαν.
Κάθε εκεχειρία πρέπει να διαρκεί 7 ημέρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Τα εμβόλια αναμένεται να περάσουν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε τον Ιούλιο σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στα τέλη Ιουνίου στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπενθύμισαν ο ΠΟΥ και η UNICEF.
«Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, τρία παιδιά με υποψία οξείας χαλαρής παράλυσης, ένα κοινό σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας, έχουν αναφερθεί έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν. Τα δείγματα κοπράνων τους στάλθηκαν για ανάλυση στο Εθνικό Εργαστήριο Πολιομυελίτιδας της Ιορδανίας.
Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα φτάσουν σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.
Περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2, το οποίο χρησιμοποιείται για να σταματήσει τη μετάδοση του cVDPV2, πρόκειται να παραδοθούν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τα εμβόλια αναμένεται να περάσουν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν πριν φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στη συνέχεια, θα χορηγηθούν από 708 ομάδες, μεταξύ άλλων, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε κάθε δήμο της Λωρίδας της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- SOS για τα δικαιώματα ατόμων με ψυχικές διαταραχές – Επιστολή σε υπ. Υγείας και Συνήγορο του Πολίτη
- Τι αναφέρει το φύλλο αγώνα στο Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε για τη σύρραξη (vids)
- Αναστάσης Παπαληγούρας: Με την ελληνική σημαία το φέρετρο – Παρών Σαμαράς, Καραμανλής στο τελευταίο αντίο
- Απόκριες: Σε ποια καρναβάλια στην Αθήνα μπορείτε να γιορτάσετε το Σαββατοκύριακο
- Λόρα: «Μίλησε» το κινητό της – Εξέπεμψε στίγμα από το Βερολίνο για πρώτη φορά μετά τη φυγή της
- Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στην Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων
- Αγρότες: Αποχωρούν από το Σύνταγμα τα τρακτέρ εν μέσω επευφημιών
- Ισραηλινά ΜΜΕ: «Οι παίκτες της Χάποελ ζήτησαν την απομάκρυνση του Ιτούδη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/david-billings-__I-gX-cnd8-unsplash-1-315x220.jpg)


































![Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν είναι «το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί», λέει ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-13T194808Z_2054415618_RC27LJA2O476_RTRMADP_5_USA-TRUMP-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442