Ο ΟΗΕ ζητά «καταπαύσεις του πυρός» στη Γάζα – Στόχος να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας
Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε τον Ιούλιο στη Γάζα, σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στα τέλη Ιουνίου στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπενθύμισαν ο ΠΟΥ και η UNICEF
Δύο μεγάλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ζήτησαν σήμερα (16/8) «καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους για 7 ημέρες» στις μάχες που διεξάγονται στη Γάζα, ώστε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατά της πολιομυελίτιδας.
«Δύο γύροι εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα πρέπει να ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου και να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο του 2024 σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, για να αποτραπεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή», γνωστής ως cVDPV2, ανακοίνωσαν ο ΠΟΥ και η UNICEF.
Οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ «καλούν όλα τα εμπόλεμα μέρη να εφαρμόσουν καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λωρίδα της Γάζας για επτά ημέρες, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή των δύο εκστρατειών εμβολιασμού».
«Χωρίς αυτές τις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, η εκστρατεία δεν μπορεί να γίνει επιτυχώς», προειδοποίησαν.
Κάθε εκεχειρία πρέπει να διαρκεί 7 ημέρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Τα εμβόλια αναμένεται να περάσουν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε τον Ιούλιο σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στα τέλη Ιουνίου στη Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, υπενθύμισαν ο ΠΟΥ και η UNICEF.
«Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, τρία παιδιά με υποψία οξείας χαλαρής παράλυσης, ένα κοινό σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας, έχουν αναφερθεί έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν. Τα δείγματα κοπράνων τους στάλθηκαν για ανάλυση στο Εθνικό Εργαστήριο Πολιομυελίτιδας της Ιορδανίας.
Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα φτάσουν σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.
Περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2, το οποίο χρησιμοποιείται για να σταματήσει τη μετάδοση του cVDPV2, πρόκειται να παραδοθούν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τα εμβόλια αναμένεται να περάσουν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν πριν φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στη συνέχεια, θα χορηγηθούν από 708 ομάδες, μεταξύ άλλων, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε κάθε δήμο της Λωρίδας της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442