Sell off: Η στροφή της Τρίτης δε σημαίνει το τέλος του
Το παλιό κλισέ της Wall Street δεν εγγυάται ότι η ανάκαμψη θα έχει συνέχεια και πως η αγορά έχει πιάσει… πάτο
Είναι ένα παλιό κλισέ στη Wall Street. Ο λόγος για την στροφή της Τρίτης (Turnaround Tuesday) που αφορά μια απλή στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει την αγορά μετοχών τη Δευτέρα, εάν κλείσουν χαμηλότερα από την προηγούμενη Παρασκευή. Η στρατηγική βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι μετοχές τείνουν να ανακάμπτουν την Τρίτη μετά από μια πτωτική Δευτέρα.
Οι παρατηρητές των δεδομένων το έχουν συναντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν ωστόσο η ανάκαμψη δεν αποτελεί εγγύηση ότι η αγορά έχει πιάσει… πάτο.
Η ψυχολογία των επενδυτών κατά τη διάρκεια μιας πτώσης τείνει να ξεκινά με νευρικότητα την Πέμπτη, αντιστάθμιση την Παρασκευή και ολοκληρωτικές πωλήσεις τη Δευτέρα.
Μέχρι την Τρίτη, η πτώση είναι προετοιμασμένη για αντιστροφή, σύμφωνα με τον βετεράνο trader πρόεδρο της εταιρείας ανάλυσης συναλλαγών Spectra Markets, Μπρεντ Ντόνελι.
Πριν από αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 είχε υποχωρήσει διαδοχικά Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα συνολικά 582 φορές και η επόμενη Τρίτη απέφερε ένα μέσο κέρδος 0,2% – το οποίο αντιστοιχεί σε 50% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που πηγαίνουν πίσω στο 1928 και τα οποία έχει συγκεντρώσει ο στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών του Bloomberg Cameron Crise.
Όταν οι απώλειες ξεπερνούν το 1% σε κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις – όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα – το κέρδος της Τρίτης ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,63%.
Οι επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν με βάση ποσοτικές μετρήσεις έχουν ξεφορτωθεί 130 δισ. δολάρια
«Προετοιμαζόμαστε για Turnaround Tuesday» επισημαίνει ο Ντόνελι. «Τα πράγματα είναι τόσο δραματικά υπερπουλημένα και η Τρίτη είναι μια τόσο ανοδική ημέρα της εβδομάδας που ψάχνω για τακτικές συναλλαγές εξασθένισης (fade trade), όπως μια θέση αγοράς στο καναδικό δολάριο έναντι του ελβετικού φράγκου, είπε. Το Fading είναι μια τεχνική διαπραγμάτευσης κατά την οποία ένας έμπορος υποθέτει ότι μια ταχεία ανοδική κίνηση είναι υπερβολική και παίρνει μια θέση short σε μια πιθανή αντιστροφή.
Τη Δευτέρα οι δύο βασικοί δείκτες της Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 12%, καθώς βυθίστηκαν σε μια πτωτική αγορά από τα υψηλά ρεκόρ που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο. Το ξεπούλημα εξαπλώθηκε σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,2%. Ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά 3%, στη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street VIX κατέγραψε κάποια στιγμή τη μεγαλύτερη άνοδό του σε στοιχεία που χρονολογούνται από το 1990.
Η Ιαπωνία ηγείται της ανάκαμψης την Τρίτη, με τους βασικούς δείκτες μετοχών της να σημειώνουν ράλι που ξεπερνά το 9%, το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008. Η Wall Street ξεκίνησε με άνοδο επιχειρώντας να ανακάμψει από sell off.
Παρόλα αυτά, ακόμη και μια υγιής ανάκαμψη των μετοχών την Τρίτη είναι απίθανο να μετριάσει την ευρεία ανησυχία που αναπτύσσεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν με βάση ποσοτικές μετρήσεις, όπως η μεταβλητότητα, έχουν ξεφορτωθεί 130 δισ. δολάρια από στοιχήματα σε μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες και η διαδικασία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η μεταβλητότητα παραμένει
Οι επενδυτές που ελπίζουν να προλάβουν την άνοδο της Τρίτης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη συναλλαγή.
«Δεν θα περίμενα ότι πρόκειται για μια διαρκή ανάκαμψη» εξηγεί στο Bloomberg ο επικεφαλής επενδύσεων της Vantage Point Asset Management στη Σιγκαπούρη, Νικ Φέρες. «Είναι πιθανό να παραμείνει η μεταβλητότητα μέχρι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο. Οποιοδήποτε ράλι αντίθετης τάσης σήμερα και να επιμείνει για μερικές εβδομάδες θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ρίσκο».
Η Vantage Point αγόρασε ιαπωνικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι τιμές έπεφταν, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κομμάτι της τακτικής μας».
Στο επίκεντρο της απόφασης να αγοράσει τη Δευτέρα ήταν η πεποίθησή του ότι οι πωλήσεις ήταν «παρορμητικές, γρήγορες και συναισθηματικές» και ότι μετανιώνει που δεν αγόρασε περισσότερα, είπε.
«Το μέγεθος των πωλήσεων ήταν τόσο μεγάλο – η διόρθωση μέσα σε τρεις ημέρες ήταν περίπου ισοδύναμη με αυτό που είδαμε στο χρηματιστηριακό κραχ του 1987», εξηγεί ο Φέρες. «Εκ των υστέρων θα έπρεπε να είχαμε αγοράσει λίγο περισσότερο».
Πηγή ΟΤ
- Κλιματική αλλαγή: Αυτές είναι οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050
- Ντόναλντ Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς: «Τίποτα δεν θα με σταματήσει, δεν θα παραδοθώ ποτέ» – Η πρώτη δήλωσή του
- Μεντιλίμπαρ: «Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, αν θέλουμε να απειλήσουμε τέτοιες ομάδες»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις