Ένα βήμα «ανάσα» για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στο εξωτερικό
Εξορθολογισμός των εξόδων μετακίνηση των υπαλλήλων του Υπουργείο Εξωτερικών
Μία δύσκολη άσκηση που απαιτεί άμεση λύση αποτελούν τα οικονομικά των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στο εξωτερικό – κυρίως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και την υποβολή των μνημονίων – διπλωματικών και μη. Αφού καλούνται να υπηρετήσουν στο εξωτερικό με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής. Αποτέλεσμα αρκετές φορές πόστα «πρώτης γραμμής» να μην βρίσκουν ενδιαφερόμενους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καταγράφηκαν και αρνητικές απαντήσεις για πόστα στο εξωτερικό που η λογική λέει ότι ο καθένας θα ήθελε γιατί οι υπάλληλοι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν όχι μόνο στα καθημερινά έξοδα αλλά ούτε καν στα έξοδα μετακόμισης.
Το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, που υπηρετούν στο εξωτερικό, έχει ακόμα δρόμο για να λυθεί, ωστόσο Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η ΓΓ του ΥΠΕΞ, Τερέζα Αγγελάτου, ήταν οι αρμόδιοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για να γίνει ένα μικρό βήμα που αφορά τα έξοδα μετακίνησης των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών.
Κάτι που χαρακτηρίζεται ως μία κίνηση που έδωσε ανάσα στους εργαζόμενους, οι οποίοι με το τρέχον σύστημα πλήρωναν απαγορευτικά ποσά για να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Απαγορευτικές οι μετακινήσεις
Με το μέτρο που αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, όχι μόνο των διπλωματικών, όπως λένε οι ίδιοι, «διορθώνεται έτσι μια αδικία» που είχε, κατά πολλούς, επιβληθεί με «τιμωρητική διάθεση» και χωρίς να βοηθάει στην ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων και δρούσε ουσιαστικά ως αντικίνητρο για μεταθέσεις σε χώρες εκτός Ευρώπης. Με ότι συνεπάγεται αυτό για τη σωστή λειτουργία των Ελληνικών Πρεσβευτικών και κυρίως των Προξενικών Αρχών.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η κατάσταση ήταν σε οριακό σημείο, καθώς και λόγω συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα έξοδα μεταφοράς, ειδικά εκτός Ευρώπης έχουν γίνει απαγορευτικά.
Σημειώνουν δε ως σημαντικό το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση για πρώτη φορά μπαίνει κριτήριο χιλιομετρικής απόστασης για να αποφευχθούν τυχόν σπατάλες.
Δείτε την υπουργική απόφαση εδώ.
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442