Πανώλη των αιγοπροβάτων: Πρώτο κρούσμα στην Αττική
Πρόκειται για κτηνοτροφική μονάδα που είχε προμηθευτεί αμνοερίφια από τη Ρουμανία - Απαγόρευση μετακινήσεων των αιγοπροβάτων
Spotlight
Το πρώτο κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.
Εδώ και ημέρες το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.
Τα ύποπτα συμπτώματα που οδήγησαν στον έλεγχο και τη διάγνωση
Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική.
Προς θανάτωση τα αμνοερίφια της κτηνοτροφικής μονάδας
Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.
Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Υπενθυμίζεται, ότι με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκου Χαρδαλιά, και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της περιφέρειας βρέθηκαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες.
Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων
Στην απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις