Πέθανε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης εκτός από σπουδαίος επιστήμονας ήταν επίσης ενεργός πολίτης και ασχολήθηκε με μια σειρά από ζητήματα υπεράσπισης μνημείων και ελεύθερων χώρων, όπως η διάσωση των ιστορικών κτιριών στον Λόφο Καστέλι.
Σε ηλικία 74 ετών, έφυγε από τη ζωή, μετά από νοσηλεία τριών εβδομάδων στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου, ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης.
Σημαντική πνευματική προσωπικότητα των Χανίων και πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, με καταγωγή από τον Αποκόρωνα Χανίων, είχε διατελέσει επί σειρά ετών προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πέρασε τη ζωή του διδάσκοντας την αγάπη και τον σεβασμό στα μνημεία του τόπου μας και όλης της Κρήτης.
Ήταν αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013) και μετά τη συνταξιοδότηση είχε αναγορευθεί σε επίτιμο διευθυντή της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Πέραν της αρχαιολογίας, ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τον τόπο από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου την περίοδο 1995 – 1998
Ο πλούτος που δε διαχειριστήκαμε
Εργάστηκε επί σειρά ετών για την αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης και δημοσίευσε έργα για αυτά, όπως το τελευταίο βιβλίο του «Χανιά: Μνηµεία και Μνήµη» που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα, στις 10 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
«Όλοι εμείς, οι κληρονόμοι αυτού του πλούτου, που δεν τον διαχειριστήκαμε πάντα με τον καλύτερο τρόπο, έχουμε υποχρέωση και να γνωρίζουμε και να προστατεύουμε τα μνημεία του παρελθόντος. Και πάνω στα θέματα αυτά, δεν θα σταματήσω να μιλώ», έγραφε ευχαριστώντας τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του, αφήνοντάς μας μια σημαντική παρακαταθήκη.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης εκτός από διακεκριμένος επιστήμονας ήταν επίσης ενεργός πολίτης και ασχολήθηκε με μια σειρά από ζητήματα υπεράσπισης μνημείων και ελεύθερων χώρων, όπως η διάσωση των ιστορικών κτιριών στον Λόφο Καστέλι.
Πέραν της αρχαιολογίας, ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τον τόπο από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου την περίοδο 1995 – 1998 και είχε χρηματίσει επίσης πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.
Νίκος Καλογερής: Μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο οποίος αναφέρει:
«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την Κοινότητα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος Αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Πριν ένα μήνα, παρουσιάσαμε το βιβλίο του, «Χανιά: Μνημεία και Μνήμη», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς στο Νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.
Η πρόωρη εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, στα Χανιά, σε ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό, μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε, τα Μνημεία που συντήρησε και αναστύλωσε, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που μας άφησε παρακαταθήκη.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
Καλό Ταξίδι Φίλε Μιχάλη».
*Με στοιχεία από agonaskritis.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις