Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού νεαρής αρκούδας που εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή για συλλογή βρόχινου νερού στο χωριό Μεταμόρφωση των Ιωαννίνων και χρειάστηκε ειδική επιχείρηση για την διάσωσή της.
Σύμφωνα με τηνΠεριβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση Καλλιστώ η περιπέτεια για την αρκούδα εκτυλίχθηκε σε ομβροδεξαμενή στην Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης του Δήμου Ζίτσας, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Η αρκούδα, βγήκε εξαντλημένη από την προσπάθεια της να δραπετεύσει από την δεξαμενή, καθώς κολυμπούσε για πολλές ώρες. Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, μόλις αντιλήφθηκαν το γεγονός, ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Στο σημείο έφτασαν γρήγορα η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, το Δασαρχείο Ιωαννίνων και η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο.
Πώς κατάφεραν να την διασώσουν
Η ομάδα των διασωστών, αφού άδειασε τη δεξαμενή, κατασκεύασε μια αυτοσχέδια ξύλινη ράμπα. Η νεαρή αρκούδα, σκαρφάλωσε στη ράμπα και ελευθερώθηκε, επιστρέφοντας στον φυσικό της βιότοπο, στο όμορφο και προστατευμένο περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι συχνότερες από όσο θα περίμενε κανείς και σε ορισμένες περιπτώσεις διασυνοριακές.
Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ μαζί με στελέχη του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ μόλις έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος του ζώου, το οποίο ήταν αρκετά καταπονημένο και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει κάποια διέξοδο διαφυγής.
Όπως επεξηγεί η Καλλιστώ «Για τον απεγκλωβισμό του η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της».
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της νεαρής αρκούδας έγινε με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από το εξειδικευμένο προσωπικό των προαναφερθέντων φορέων, που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης είχε η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, αλλά και η άμεση πληροφορία από την τοπική κοινωνία.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων