
ΥΠΕΞ για Βόρεια Μακεδονία: Επιστρέφει σε ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση
Η Αθήνα διεθνοποιεί το θέμα της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Σκληρή γλώσσα για την συνεχή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποιεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, κατηγορεί την ηγεσία γειτονικής χώρας ότι «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας».
«Το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης»
Σημειώνει δε ότι η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».
Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται:
«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει.
Επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.
Η πρόκληση Σιλιάνοφσκα
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη συνάντηση που είχε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, γίνεται λόγος για Μακεδονία Αιγαίου:
«Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της 75ης επετείου από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα και της 76ης επετείου από τις βίαιες διώξεις των Μακεδόνων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου, η αντιπροσωπεία της ΜAKEDON ενημέρωσε για την προετοιμασία της εκδήλωσης […]» αναφέρεται στο προκλητικό κείμενο
- Ηλεκτρικά ποδήλατα στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
- Ερωτηματικό αν τα 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη ήταν ο κύριος σεισμός – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι
- Κρήτη: Δολοφονία 43χρονης – Τα μηνύματα του δράστη στον αδερφό του θύματος και στην ξαδέλφη
- Ποιο το μέλλον της Ευρώπης αν οι ΗΠΑ φύγουν από το ΝΑΤΟ – Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στην Άγκυρα
- Το ΑΣΕΑΔ ακύρωσε την ποινή του Ταϊρίκ Τζόουνς για τη χειρονομία στο ΟΑΚΑ
- Ξεκάθαρος ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ: «Δεν θέλουμε να αποκλειστεί το Ιράν από το Μουντιάλ»


