Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες για τον ιδιωτικό τομέα - Είναι αργία για δημοσίους υπαλλήλους

Ως γνωστόν, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, η απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων επαφίεται στους εμπορικούς συλλόγους.

Με βάση την διάταξη αυτή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα. Από την άλλη πλευρά, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα μόνο σε περιοχές όπου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο.

Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία, τράπεζες

Εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα, αργία είναι σε κάθε περίπτωση για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

Ποια καταστήματα θα είναι κλειστά

Κλειστά καταστήματα θα υπάρξουν μόνο σε αυτές τις περιοχές (Μακεδονία, Πάτρα, Θράκη) στις οποίες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) να καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβλέψουν την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της αργίας.

Στην ανακοίνωση του, ο ΕΣΘ υπενθυμίζει ότι η υποχρεωτική αργία των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση Οικ. 380081(1068)/27-05-2022 του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, μέσα από ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024. Όπως αναφέρει «ενημερώνουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. Η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Αντίστοιχα, κλειστά θα είναι τα καταστήματα και στη Θράκη και, συγκεκριμένα σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία.

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν του Αγίου Πνεύματος

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ρεπό με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Sports in

Η «πράσινη» συνήθεια και οι… αγορές με άρωμα Ελλάδας

Ο Ινγκι Ινγκασον και οι μεταγραφές από το ελληνικό πρωτάθλημα...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024