Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Επεσαν τα πρώτα πρόστιμα σε εταιρείες για παραβάσεις

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Επεσαν τα πρώτα πρόστιμα σε εταιρείες για παραβάσεις

Το υπουργείο Ναυτιλίας επέβαλε πρόστιμα σε εταιρείες για τη μη γνωστοποίηση αλλαγής των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τα πρώτα πρόστιμα, επέβαλε το υπουργείο Ναυτιλίας (ΥΝΑΝΠ) σε επτά περιπτώσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν ενημέρωσαν το ΥΝΑΝΠ, ως η νομοθεσία προβλέπει για μεταβολή των τιμών των εισιτηρίων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας εμφανίζεται αποφασισμένο να εντείνει τους ελέγχους, όσο μπαίνουμε στη θερινή σεζόν, οι οποίοι βέβαια δεν αφορούν στο ύψος των τιμών των εισιτηρίων αλλά στο κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Οι τιμές και τα κόλπα με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ωστόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εφόσον εκτιμηθεί ότι παραβιάζεται το θεσμικό πλαισιο ανταγωνισμού όπως π.χ. κατάργηση δεσπόζουσας θέσης κ.λ.π.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ ότι το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο ακανθώδες θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και προβληματίζεται για ορισμένες περιπτώσεις όπως αύξηση τιμών φέτος σε περιοχές που στην τρέχουσα σεζόν είναι μόνο μία εταιρεία ενώ πέρυσι ανταγωνίζονταν δυο και τρείς. Μια ακόμη περίπτωση που έχει καταγραφεί είναι η μεγάλη άνοδος της τιμής ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας στην ίδια γραμμή από ακτοπλοϊκή εταιρεία π.χ. στα απογευματινά δρομολόγια όταν δεν αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλη εταιρεία τις ίδιες ώρες.

Έξι παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σαρωτικούς ελέγχους διενήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω των Λιμενικών Αρχών της επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα από 07/06/2024 έως και 16/06/2024». Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 377 έλεγχοι σε επιβατηγά και επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της ακτοπλοΐας και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής σχετικά με μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων (άρθρο 44 πργ. 13 του ν.4948/2022.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία (ν. 4948/22) άρθρο 44 προβλέπει μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις μεταφορέα: «Να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια αρχή για τις τιμές που εφαρμόζει, εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος τους (κατά προέλευση – προορισμό – οικονομική θέση – κατηγορία οχημάτων), καθώς και για οποιαδήποτε μεταβολή τους (μείωση, αύξηση) και διαφοροποίησή τους (εκπτώσεις, προσφορές)»

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ακόμη ότι ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των προβλεπόμενων προστίμων. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξι παραβάσεις καταγράφηκαν την πρώτη εβδομάδα των ελέγχων ενώ την δεύτερη εβδομάδα η παράβαση που καταγράφηκε ήταν μόλις μία. Επίσης δεν πρόκειται για υποθέσεις υποτροπής.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Οι λίγκες και οι παίκτες στα «χαρακώματα» με την FIFA – Επιστολή στην Κομισιόν κατά της ομοσπονδίας

Το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι» και οι λίγκες μαζί με την παγκόσμια ένωση παικτών, ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει βάζοντας φρένο στα πλάνα της FIFA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024