Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Χούθι: Aπειλούν με νέα χτυπήματα δίνοντας στη δημοσιότητα την επίθεση στο TUTOR

Χούθι: Aπειλούν με νέα χτυπήματα δίνοντας στη δημοσιότητα την επίθεση στο TUTOR

Οι Χούθι έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάζει την επίθεση στο ελληνόκτητο TUTOR.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, o Γιαχία Σαρί(α), ταξίαρχος και εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Υεμένης που ελέγχεται από την Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι), ανάρτησε βίντεο το οποίο δείχνει την στοχοποίηση και την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο ΤUTOR.

Στο μήνυμά του έγραψε «Σκηνές με το πλοίο TUTOR να στοχοποιείται και να βυθίζεται από δύο βάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτό που έρχεται είναι μεγαλύτερο… Και έχουμε περισσότερα…»

Προλογίζουν το βίντεο ως «Σκηνές από την επίθεση στο πλοίο TUTOR, που ανήκει στην EVALEND SHIPPING CO SA, από δύο επιθετικά σκάφη και τη βύθισή του. Λόγω της παραβίασης από την εταιρεία της απαγόρευσης εισόδου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια και του εφοδιασμού του «ισραηλινού» εχθρού».

Χούθι: «Έχουν καταγραφεί οι εταιρείες τα πλοία των οποίων προσέγγισαν λιμάνια του Ισραήλ»

Η ανακοίνωση συνεχίζει πως «Από τις 03-05-2024 που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, είτε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, είτε μέσω της Μεσογείου.Έχουμε στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ναυτιλιακές εταιρείες ενημερώνοντάς τες και προειδοποιώντας τις ότι αν τα πλοία τους εισέλθουν, θα βρεθούν στη λίστα απαγόρευσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζεται. «Με βάση την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εφαρμόστηκε τη στιγμή της ανακοίνωσής της, καταγράφηκαν τα ονόματα των εταιρειών των οποίων τα πλοία εισήλθαν στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Παραβίασαν την απαγόρευση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ αυτών είναι και η ελληνική εταιρεία EVALEND SHIPPING CO SA και το πλοίο της SHIMANAMI STAR. Εισήλθε στο κατεχόμενο λιμάνι της Χάιφα στις 18-05-2024. Τότε, η εταιρεία ενημερώθηκε για την παραβίαση της απαγόρευσης».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν την προειδοποίησή τους προς τις εταιρείες να τηρήσουν την απαγόρευση και να μην εισέλθουν τα πλοία τους στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Και να μην συναλλάσσονται με τον «ισραηλινό» εχθρό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν σε προηγούμενες δηλώσεις τους». Έκθεση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του υπουργείου Άμυνας, δείχνει τον αντίκτυπο των επιθέσεων των Χούθι στην παγκόσμια ναυτιλία.

Επίθεση σε 5 στάδια

Σε επόμενη ανακοίνωση οι Χούθι υποστηρίζουν πως «Το πλοίο αποτέλεσε στόχο μιας πολύπλοκης επιχείρησης σε 5 στάδια. Η στόχευση του πλοίου πραγματοποιήθηκε με εκρηκτική βάρκα, δύο βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Θα συνεχίσουμε να στοχοποιούμε πλοία που ανήκουν σε εταιρείες που στέλνουν άλλα πλοία μέσω της Μεσογείου σε εχθρικά λιμάνια. Η επιχείρηση αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων υποστήριξης της αντίστασης στη Γάζα και είναι ένα δώρο στους μαχητές για το Eid al-Adha».

Στην τελευταία τους ανακοίνωση μέσω Telegram, οι Χούθι ανέφεραν πως «Το πλοίο TUTOR απενεργοποίησε το διεθνές σύστημα αναγνώρισης AIS κατά τη διέλευσή του από την Ερυθρά Θάλασσα. Κατά τη στόχευση και τη βύθιση του πλοίου TUTOR χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ναυτικά όπλα. Μεταξύ των οποίων και όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά».

Όξυναν την απειλή λέγοντας πως «Καλούμε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις μας, διαφορετικά θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων. Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και τα ναυτικά όπλα για να υποστηρίξουμε τους αδελφούς μας μαχητές στη Γάζα. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Sports in

LIVE: Στέφανος Τσιτσιπάς – Ματέο Μπερετίνι

LIVE: Στέφανος Τσιτσιπάς – Ματέο Μπερετίνι. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Στέφανος Τσιτσιπάς – Ματέο Μπερετίνι για τα ημιτελικά του Swiss Open του Γκστάαντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024