Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυροποιείται το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων

Ισχυροποιείται το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων

Προστέθηκαν άλλοι 7 Δήμοι.

Νέα σελίδα ανοίγει για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων με την είσοδο επτά νέων μελών και ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και η διασύνδεση κέντρου – περιφέρειας για τον σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση δημοτικών δομών και θεσμών, όπως των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας,  είναι βασικά ζητούμενα τα οποία αποτελούν άλλωστε και τους κύριους άξονες δράσης του Δικτύου Πόλεων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε:  «Ο τρόπος διασφάλισης της συνοχής σε κοινωνίες πολιτισμικής διαφορετικότητας αποτελεί θέμα προτεραιότητας και οι πόλεις διαδραματίζουν αποκλειστικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης και εφαρμογής λύσεων. Με την υπογραφή του μνημονίου σήμερα, οι παρόντες Δήμοι δηλώνουμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία όχι μόνο να υλοποιήσουμε ενταξιακές πολιτικές, αλλά και να συνεργαστούμε με την κεντρική κυβέρνηση στον σχεδιασμό πολιτικών, με στόχο την αποτελεσματική ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Αυτή η διαδικασία θα έχει οφέλη όχι μόνο για τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στους Δήμους μας, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, δήλωσε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως συνιδρυτικό μέλος θα συμβάλλει με την εμπειρία και τις δομές που διαθέτει στην επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας. Ήδη πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται νέες, διαπολιτισμικές δράσεις  με στόχο την ένταξη και την αρμονική συνύπαρξη πολιτών τρίτων χωρών».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στη χώρα μας είναι πλέον κεντρικός στόχος τόσο σε εθνικό και όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι Δήμοι, ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό πολιτικών ένταξης και στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 Δήμους της χώρας, ο Νάσος Βιτσεντζάτος, Αν. Γενικός Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Milan Colic, Senior Project Coordinator, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο Πέτρος Μάστακας, Durable Solutions Officer της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Θανάσης Χειμωνάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την προώθηση της συμπερίληψης.

Το «παρών» έδωσαν οι: Δήμαρχος Δέλτα, Μπισμπινά Γερακίνα, Δήμαρχος Καρδίτσας, Τσιάκος Βασίλειος, Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Τήλου, Καμμά Μαρία, Δήμαρχος Αγιάς, Γκουντάρας Αντώνης, Δήμαρχος Καβάλας, Μουριάδης Θεόδωρος, Δήμαρχος Καλλιθέας, Ασκούνης Κώστας και Δήμαρχος Σερρών, Μητλιάγκα Βαρβάρα. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Βέροιας, Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Λάρισας, Πειραιά και Χανίων, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Οι νέοι Δήμοι που υπέγραψαν το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας είναι οι: Αγιάς, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καβάλας, Καλλιθέας, Μυτιλήνης και Σερρών. Σύντομα, αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι Δήμοι στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024