Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Μπλόκο» σε επιστροφές φόρου

«Μπλόκο» σε επιστροφές φόρου

Πάνω από 130.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 38.000 συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ

Συναγερμό για 38.000 φορολογούμενους άνω των 70 ετών έχει σημάνει η ΑΑΔΕ. Η Φορολογική Αρχή τούς ψάχνει για να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Επιστροφές φόρου ύψους 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους φορολογούμενους αυτούς 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου 16 εκατ. ευρώ και 3.000 νομικά πρόσωπα με 77 εκατ. ευρώ.  Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Δεν γίνονται επιστροφές χωρίς IBAN

Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να σημειώνει ότι με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την Εφορία.

Φέτος, η έλλειψη ΙΒΑΝ μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Οσοι επιχειρούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωσή τους δεν γίνεται αποδεκτή.

Το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο ενημερώνει τον φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις κρίθηκε απαραίτητη για να «ξεκολλήσουν» οι επιστροφές φόρου.

Οπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ από φέτος:

  • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν 1 στις 4 είναι πιστωτική, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογουμένων με πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Ειδικότερα, έχουν πιστωθεί 34 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 162.127 φορολογουμένων χωρίς φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Για άλλους 56.371 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Premium Έκδοση Τα Νέα

inSports

Ολυμπιακός: «Το κάστρο μας σε περιμένει»

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε πως ξεκινάει η αγορά εισιτηρίων διαρκείας από νέους κατόχους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024