Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΕΥ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν στις επιδόσεις ESG

ΕΥ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν στις επιδόσεις ESG

Στις επιδόσεις ESG, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέτυχαν συνολική βαθμολογία 7,4 με άριστα το 10, καταγράφοντας οριακή βελτίωση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν παγκοσμίως στις επιδόσεις τους στα θέματα ESG (περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση), σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας της EY, Sustainable Finance Index. Ωστόσο, η δράση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα θέματα που αφορούν την κοινωνία, υστερεί σε σχέση με τους τραπεζικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα στην ατζέντα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης (D&I).

Στις επιδόσεις ESG, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέτυχαν συνολική βαθμολογία 7,4 με άριστα το 10, καταγράφοντας οριακή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (7,3). Παράλληλα, οι επιδόσεις τους βαθμολογούνται υψηλότερα από τις επιδόσεις των τραπεζών στη Βόρεια Αμερική (7,2) και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (6,3). Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος σημείωσε, επίσης, υψηλότερες επιδόσεις στη συνολική δραστηριότητα ESG, σε σύγκριση με τους κλάδους της ασφάλισης (7,3) και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (7,0) στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Δείκτη της EY, οι περισσότερες δράσεις ESG των ευρωπαϊκών τραπεζών, εστιάζονται, κυρίως, στους παρακάτω επιμέρους τομείς:

Περιβάλλον: «Διαχείριση ενέργειας και κλιματική αλλαγή» (9,3) «προσφορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών» (9,1) και «διαχείριση αποβλήτων και υδάτων» (7,4)

Κοινωνία: «Προστασία δεδομένων και απόρρητο» (10), «προστασία whistleblowers» (όσων προβαίνουν σε καταγγελίες για παράτυπες συμπεριφορές) (10) και «ασφάλεια στον χώρο εργασίας» (9,9)

Διακυβέρνηση: «Αποτελεσματικότητα του διοικητικού συμβουλίου» (7,6), «διαφάνεια και έλεγχος» (7,5) και «διακυβέρνηση θεμάτων ESG» (6,9).

Τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας καταγράφονται στη «διαφορετικότητα και συμπερίληψη» (5,7), στη «διαφορετικότητα της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου» (4,7) και στην «εστίαση στην ποιότητα» (3,3), που περιλαμβάνει την υιοθέτηση συστημάτων ποιότητας υπηρεσιών, όπως το ISO9000.

Περιβάλλον: Οι γαλλικές τράπεζες πρωτοστατούν στις δράσεις για το περιβάλλον

Οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών τραπεζών για το περιβάλλον, βαθμολογούνται με 8,3 – από 8,2 πριν έναν χρόνο – και πάνω από τις τράπεζες στη Βόρεια Αμερική (8,1) και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (7,0). Με βαθμολογία 8,3, οι γαλλικές τράπεζες κατατάσσονται μπροστά από αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (7,6), την Ισπανία (7,1) και τη Γερμανία (7,0), ως προς τις συνολικές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Η Γαλλία ηγείται στη «διαχείριση ενέργειας» (9,2), στην «προσφορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών» (8,6) και στη «διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων» (8,0).

Κοινωνία: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό

Ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες ηγούνται στις δράσεις για την κοινωνία συνολικά, ο ρυθμός προόδου ήταν πιο αργός από ό,τι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – από 7,3 το 2018 σε 7,4 στην πιο πρόσφατη μέτρηση. Αντίθετα, η βαθμολογία των τραπεζών στη Βόρεια Αμερική βελτιώθηκε από 6,8 σε 7,3, και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από 6,6 σε 7,0, κατά την ίδια περίοδο.

Οι γαλλικές τράπεζες ηγούνται των υπόλοιπων στην Ευρώπη, όσον αφορά τις συνολικές κοινωνικές επιδόσεις. Οι υψηλές βαθμολογίες στους δείκτες που αφορούν τις δράσεις για την κοινωνία, οι οποίοι περιλαμβάνουν την «ευεξία και υποστήριξη των εργαζομένων», την «ανταγωνιστική αμοιβή των εργαζόμενων» και την «ικανοποίηση των πελατών», ανεβάζουν τη βαθμολογία των γαλλικών τραπεζών στο 7,7. Ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία (7,4), το Ηνωμένο Βασίλειο (7,2) και η Γερμανία (7,1).

Και οι πέντε ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωσαν βαθμολογίες κοντά στο 10,0 στους βασικούς δείκτες «προστασία δεδομένων και απόρρητο» και «ασφάλεια στον χώρο εργασίας», απεικονίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε σύγκριση με τα τραπεζικά ιδρύματα παγκοσμίως. Επιπλέον, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γερμανία, αξιολογήθηκαν με περίπου 9,9 στις «δίκαιες και ανταγωνιστικές αποδοχές», κάτι που περιλαμβάνει τη διαχείριση των μισθολογικών διαφορών.

Διακυβέρνηση: Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου ηγούνται των πρωτοβουλιών για πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση

Με βαθμολογία 6,6, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προηγούνται, τόσο των τραπεζών στη Βόρεια Αμερική (6,2), όσο και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (5,3). Ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν ως προς τη «διαφάνεια και τον έλεγχο», τη «διακυβέρνηση θεμάτων ESG» και τη «διαφορετικότητα στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου», οι τράπεζες της Βόρειας Αμερικής πρωτοστατούν στην «πολιτική αμοιβών» και στα «δικαιώματα και προστασία των μετόχων».

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου προηγούνται των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, στις πρωτοβουλίες τους για πιο «αποτελεσματική διακυβέρνηση» (7,3), ακολουθούμενες από τη Γαλλία (6,7) και την Ιταλία (6,5) αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία και η Ισπανία υστερούν και οι δύο, με βαθμολογία 6,3. Η βαθμολογία των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες επιδόσεις τους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, σε βασικούς τομείς διακυβέρνησης, όπως η «διαφάνεια και ο έλεγχος» (8,1) και η «διακυβέρνηση θεμάτων ESG» (6,9).

Οι τράπεζες και στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στη «διαφορετικότητα» (4,4), λόγω χαμηλότερων επιδόσεων στην πολιτισμική διαφορετικότητα και τη διαφορετικότητα των φύλων, και τη σχετική έλλειψη σαφήνειας γύρω από τις πολιτικές που ορίζουν τη δομή του διοικητικού συμβουλίου. .

.

inSports

Στοιχειωμένες ιστορίες παιδιών για προηγούμενες ζωές: «Πετάμε μαζί για να δούμε τον Θεό»

Αν και δεν είναι σαφές από πού προέρχονται, αποτελούν συναρπαστικό ανάγνωσμα…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024