Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Gov.gr: Νέα υπηρεσία δέχεται καταγγελίες για τις ψηφιακές πλατφόρμες

Gov.gr: Νέα υπηρεσία δέχεται καταγγελίες για τις ψηφιακές πλατφόρμες

Η νέα δυνατότητα έρχεται μετά την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

Μέσω του gov.gr μπορούν πλέον οι πολίτες να καταγγέλλουν αυθαίρετη διαγραφή αναρτήσεων ή άλλες παραβάσεις της νομοθεσίας από τις μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου.

Η νέα δυνατότητα έρχεται μετά την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος προβλέπει αυξημένες υποχρεώσεις για τις μεγαλύτερες online υπηρεσίες.

Οι πολίτες μπορούν, είτε μέσω του gov.gr, είτε απευθείας στην ηλεκτρονική φόρμα της ΕΕΤΤ να υποβάλλουν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την παράβαση.

Κάθε καταγγελία εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Εφόσον αφορά παράβαση του κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η ΕΕΤΤ εξετάζει εάν η υπόθεση θα εξεταστεί από από την ίδια ή πρέπει να διαβιβαστεί σε άλλον φορέα.

Ενδεικτικά παραδείγματα

  • Ο χρήστης βρίσκει ένα προϊόν που τον ενδιαφέρει σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, διαπιστώνει όμως ότι δεν υπάρχουν οι πληροφορίες που απαιτούνται από τον κανονισμό, όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του εμπόρου.
  • Ο χρήστης θεωρεί ότι μια δικτυακή υπηρεσία εισάγει αυθαίρετες διακρίσεις, όπως απαγόρευση χρήσης από μετανάστε.
  •  Ο χρήστης δεν ενημερώθηκε για τους λόγους για τους οποίους διαγράφηκαν αναρτήσεις του.

Ο κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες καλύπτει τις «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες», με περισσότερους από 50 εκατ. χρήστες στην Ευρώπη, καθώς και τις λεγόμενες «ενδιάμεσες υπηρεσίες», όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος είναι η καταπολέμηση φαινομένων, όπως η διάδοση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και η παραπληροφόρηση, καθώς και η αποτελεσματική θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Μέχρι σήμερα έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 23 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα οι: Alibaba Ali Express, Amazon Store, Apple AppStore, Pornhub, Booking.com, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Youtube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Stripchat, TikTok, X (πρώην Twitter), XVideos, Wikipedia, Zalando, Bing, Shein

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024