Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το κλίμα αποτελεί προτεραιότητα για τους νέους

Το κλίμα αποτελεί προτεραιότητα για τους νέους

Στο τραπέζι, της Κλιματικής Συνέλευσης Νέων της Αθήνας έπεσε η κλιματική δράση σε σχέση με την στέγαση.

Μπορούν οι νέοι να λάβουν δράση για την κλιματική κρίση; Όχι μόνο μπορούν αλλά πρέπει. Κι αυτό έκαναν  μέσω της εναρκτήριας Κλιματικής Συνέλευσης Νέων της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Κλιματικού Φόρουμ της Αθήνας, που διεξήχθη στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Με μια ανοιχτή πρόσκληση, νέοι και νέες, 15 έως 30 ετών, που κατοικούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Αθήνα έλαβαν μέρος σε μια διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού με έμφαση στα ζητήματα που τους απασχολούν, προτείνοντας λύσεις μέσα από το πρίσμα της πολιτικής της κλιματικής ουδετερότητας.

Παλαιότερη έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ σε συνεργασία με ακόμη πέντε πανεπιστήμια, σε δείγμα 10.000 νέων από 10 χώρες, ηλικίας 16 – 25 ετών, αποκάλυψε πως το κλίμα αποτελεί προτεραιότητα για τους νέους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν πως νιώθουν πολύ ή εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με το κλίμα ενώ τα τρία τέταρτα όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν το μέλλον τρομακτικό και πως οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να βρουν λύση στην κλιματική κρίση.

Στο…τραπέζι, λοιπόν, της Κλιματικής Συνέλευσης Νέων της Αθήνας έπεσε η κλιματική δράση σε σχέση με την στέγαση, τις «πράσινες» θέσεις εργασίας, την «πράσινη» καινοτομία, την «πράσινη» επιχειρηματικότητα για νέους και νέες, την κοινωνική ένταξη αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης. Προτάθηκαν, δε, μεθοδολογίες για την ενεργοποίηση της συμμετοχής των νέων στις κλιματικές πολιτικές για να διαμορφώσουν τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζήσουν. Άλλωστε, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο μετριασμός των επιπτώσεων του φαινομένου που έχει τόσο άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής των πολιτών της Αθήνας είναι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, με τον σχεδιασμό να μπαίνει και επίσημα σε εφαρμογή.

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών, επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων πραγματοποιήθηκε το ίδιο διάστημα η πρώτη διαβούλευση για το κλιματικό σχέδιο της Αθήνας, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της πόλης μέχρι το 2030. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση συνέβαλαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εκπρόσωπος για την κλιματική ουδετερότητα από το Πράσινο Ταμείο, στελέχη του Δήμου Αθηναίων, επιστημονικοί συνεργάτες και το Δίκτυο Πόλεων C40.

Πιλοτικά Προγράμματα

«Στην προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα της Αθήνας, επανασυνδεόμαστε και με Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα και Φορείς, και την Πολιτεία, την Κοινωνία των Πολιτών και ακούμε τους Νέους, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται αν και τα κλιματικά θέματα είναι κατεξοχήν θέματα που τους αφορούν. Ξεκινάμε πιλοτικά προγράμματα, συμφωνήσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2030, επιδιώκουμε να προωθηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και κτιρίων, να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες, και να υλοποιήσουμε δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην μετάβαση της πόλης στην κλιματική ουδετερότητα και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος.

*Άρθρο της Εύης Σαλτού, στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024