Γάζα: Απογοητευμένος ο Γκουτέρες διότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου
«Οι αποφάσεις του (Διεθνούς) Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές», υπενθυμίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας απογοητευμένος που αυτές δεν εφαρμόζονται.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «χαιρετίζει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει ζωές» και καυσίμων από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος Kερέμ Σαλόμ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Thomas Mukoya), ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες»
«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων για να τερματιστούν τα δεινά των αμάχων. Είναι απογοητευμένος διότι δεν εφαρμόζονται οι πρόσφατες διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα» και «υπενθυμίζει στα μέρη ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές», συνεχίζει το κείμενο του κ. Ντουζαρίκ.
Με 800.000 και πλέον ανθρώπους να εκτοπίζονται από τη Ράφα λόγω εχθροπραξιών και εντολών εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από την 6η Μαΐου, ο Αντόνιο Γκουτέρες «τονίζει ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε τροφή, στέγη και πόσιμο νερό».
Στα πρόθυρα κατάρρευσης
Με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ακόμη ότι οι ισραηλινές αρχές «πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή παραλαβή και παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο που εισέρχονται μέσω του Kερέμ Σαλόμ σε όσους έχουν ανάγκη».
Υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη ν’ ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για να φτάσουν παντού όπου βρίσκεται άμαχος πληθυσμός σε όλη τη Γάζα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του.
Πηγή: ΑΠΕ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα στο Μαξίμου
- Ηλιόπουλος: Το μόνο που δεν ακούσαμε από τους βουλευτές της ΝΔ είναι το «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη»
- Η ιδιαίτερη ανάρτηση του Χέιζ-Ντέιβις: Έγινε αστροναύτης και απάντησε για τα ταξίδια του (pic)
- Καθοριστικό βήμα για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Ραφήνα
- Μουσείο Μπενάκη: Η ελληνικότητα, η ιδέα, ο άνθρωπος
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442