Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
xAI: O Μασκ σχεδιάζει γιγάντιο υπερυπολογιστή για την τεχνητή νοημοσύνη Grok

xAI: O Μασκ σχεδιάζει γιγάντιο υπερυπολογιστή για την τεχνητή νοημοσύνη Grok

Tο Grok 3 χρειαστεί 100.00 από τις πανάκριβες κάρτες H100 της Nvidia. Προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2025 με βασικό εργολάβο την Oracle.

Η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ, σχεδιάζει έναν γιγάντιο υπερυπολογιστή όπου θα τρέχει η επόμενη έκδοση της τεχνητής νοημοσύνης Grok, απάντηση στο ChatGPT της OpenAI, αναφέρει το The Information επικαλούμενη παρουσίαση του Μασκ σε επενδυτές.

Ο Μασκ φέρεται να είπε ότι σχεδιάζει να έχει βάλει στην πρίζα το κέντρο δεδομένων μέχρι το φθινόπωρο του 2025 με βασικό εργολάβο την Oracle.

Ο Μασκ ίδρυσε την xAI ως απάντηση στο ChatGPT, το οποίο κατηγορεί για υπερβολική πολιτική ορθότητα και λογοκρισία

Το σύστημα  θα αποτελείται από τις περιζήτητες μονάδες επεξεργασίας γραφικών H100  της Nvidia και θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη μεγαλύτερη συστοιχία μονάδων GPU που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, φέρεται να είπε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Νωρίτερα φέτος ο Μασκ είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευση του μοντέλου Grok 2 που πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος χρειάστηκε 20.000 μονάδες Nvidia H100, ενώ το Grok 3 θα χρειαστεί 100.00.

Αυτό θα σήμαινε ότι ο σχεδιαζόμενος υπερυπολογιστής AI θα ήταν ο μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο, αν και επισήμως μπορεί να θεωρηθεί κέντρο δεδομένων και όχι ενιαίο σύστημα.

Επισήμως, τον τίτλο του ισχυρότερου υπολογιστή του κόσμου κατέχει σήμερα το σύστημα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ στις ΗΠΑ με σχεδόν 10.000 μονάδες CPU και σχεδόν 38.000 μονάδες GPU.

Παραμένει ασαφές αν η xAI έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνία με την NVidia για τις GPU που χρειάζεται. Παρά την τιμή του, που φτάνει τις αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, το μοντέλο H100 έχει υψηλή ζήτηση για τα κέντρα δεδομένα που υποστηρίζουν τις εφαρμογές ΑΙ.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή του στην Κίνα σε μια προσπάθεια να εμποδίζουν την επικράτηση του Πεκίνου στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ ίδρυσε πρόσφατα την xAI ως απάντηση στο ChatGPT, το οποίο κατηγορεί για υπερβολική πολιτική ορθότητα και λογοκρισία.

Ο πολυάσχολος δισεκατομμυριούχος ήταν ιδρυτικό μέλος της OpenAI, αργότερα όμως αποχώρησε και πρόσφατα κατηγόρησε την εταιρεία ότι εγκατέλειψε το αρχικό όραμα για το κέρδος.

Το Grok βρίσκεται σήμερα στην έκδοση 1.5 που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και πλέον μπορεί να επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες όπως φωτογραφίες και διαφάνειες.

Το μήνα το X, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ, προσφέρει από αυτό το μήνα αυτόματες περιλήψεις ειδήσεων γραμμένες από το Grok για τους premium συνδρομητές.

inSports

Σπανούλης: «Οι παίκτες της Εθνικής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα » (vid)

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για το Προολυμπιακό τουρνουά, ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024