Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
BBC: Η «σκιά» του Πριγκόζιν πλανάται πάνω από το Κρεμλίνο - Τι δείχνει η στρατιωτική «εκκαθάριση» του Πούτιν

BBC: Η «σκιά» του Πριγκόζιν πλανάται πάνω από το Κρεμλίνο – Τι δείχνει η στρατιωτική «εκκαθάριση» του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να κάνει «εκκαθάριση» στον στρατό και στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, κάτι που είχε ζητήσει πριν ένα χρόνο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Την προτροπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ασκούσε δριμεία κριτική στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και μάλιστα είχε οργανώσει και την αποτυχημένη ανταρσία με την πορεία προς τη Μόσχα, φαίνεται ότι ακολουθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πριν από ένα χρόνο ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε επικρίνει δημοσίως τους στρατιωτικούς αρχηγούς. Είχε κατηγορήσει τα ανώτερα στελέχη για ανικανότητα και διαφθορά και τα κατηγόρησε για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία»

Στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του BBC, ειδικός σε ζητήματα της Ρωσίας, Στηβ Ρόζενμπεργκ, σημειώνει πως «όταν ένας κορυφαίος αξιωματούχος της άμυνας συλλαμβάνεται στη Ρωσία, αυτό είναι ενδιαφέρον», αλλά «όταν πέντε υψηλόβαθμα στελέχη από τον τομέα της άμυνας συλλαμβάνονται σε λιγότερο από ένα μήνα», τότε μιλάμε για «εκκαθάριση».

Οι πέντε αξιωματούχοι που έχουν τεθεί υπό κράτηση

Ο Ρόζενμπεργκ αναφέρεται στον τελευταίο ανώτερο στρατιωτικό που μπήκε στη φυλακή, τον αντιστράτηγο Βαντίμ Σαμαρίν, υπαρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού και επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης επικοινωνιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού και επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης επικοινωνιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαντίμ Σαμαρίν

Ο Σαμαρίν κατηγορείται για δωροδοκία ευρείας κλίμακας, έχει τεθεί προφυλακιστέος για δύο μήνες.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο αντιστράτηγος, καθώς λίγες ώρες αργότερα ήρθε η είδηση ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στον τομέα των προμηθειών, ο Βλαντιμίρ Βερτελέτσκι, έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Επιτροπή Ερευνών, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας κατά την εκτέλεση κρατικής εντολής.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC, στα στελέχη του στρατού και του υπουργείου Άμυνας «που έπεσαν σε δυσμένεια λόγω κατηγοριών για διαφθορά περιλαμβάνει τον υφυπουργό Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ και τον αντιστράτηγο Γιούρι Κουζνέτσοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού του υπουργείου Άμυνας».

Ωστόσο, αλλαγές υπήρξαν και στην κορυφή του υπουργείου. Σε έναν πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επί 12 χρόνια υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού με τον τεχνοκράτη οικονομολόγο, Αντρέι Μπελούσοφ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Στον Σοϊγκού δόθηκε μια νέα θέση εργασίας, αυτή του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Όσο για τον ανώτερο του Βαντίμ Σαμαρίν, τον Βαλερί Γκερασίμοφ, προς το παρόν παραμένει αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Αλλά οι υψηλού προφίλ συλλήψεις στο υπουργείο και το γενικό επιτελείο αντανακλούν άσχημα τη στρατιωτική ηγεσία που κατευθύνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», προσθέτει ο Ρόζενμπεργκ.

Η τεράστια ειρωνεία και ο Πριγκόζιν

Σύμφωνα με τον ίδιο σε όλο αυτό το σκηνικό με τις εκκαθαρίσεις υπάρχει «μια τεράστια ειρωνεία».

Ήταν πριν από ένα χρόνο όταν ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν «είχε επικρίνει δημοσίως τους στρατιωτικούς αρχηγούς. Είχε κατηγορήσει τα ανώτερα στελέχη για ανικανότητα και διαφθορά και τα κατηγόρησε για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν είχε εστιάσει την οργή του ιδιαίτερα στον Σεργκέι Σοϊγκού και τον Βαλερί Γκερασίμοφ και είχε απαιτήσει την αντικατάστασή τους».

Ο Σεργκέι Σοϊγκού με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ (Πηγή: Sputnik/Vyacheslav Prokofyev)

«Η δημόσια διαμάχη ξέφυγε από τον έλεγχο, οδηγώντας σε 24ωρη ανταρσία. Μαχητές της Wagner κατέλαβαν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία και άρχισαν να βαδίζουν προς τη Μόσχα. Ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου. Αλλά ο κύριος στόχος της ήταν να παραμερίσει τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της χώρας. Απέτυχε. Ο πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε στο πλευρό των στρατιωτικών αρχηγών του. Ο Πριγκόζιν έχασε τη μάχη για την εξουσία με τον Σοϊγκού και τον στρατηγό Γκερασίμοφ. Και, λίγο αργότερα, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα», προσθέτει ο αναλυτής του BBC.

Εκκαθάριση στον στρατό ένα χρόνο μετά

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν, όπως επισημαίνει ο Ρόζενμπεργκ έχει ξεκινήσει μια εκκαθάριση του στρατού που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. «Αυτό μας λέει κάτι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει αποστροφή στο να ενεργεί υπό πίεση. Αν τον διατάξετε να απολύσει έναν υπουργό ή έναν στρατηγό του στρατού, είναι απίθανο να συμφωνήσει αμέσως. Δεν του λένε τι να κάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν θα ενεργήσει, αλλά ότι θα το κάνει σε μια στιγμή της επιλογής του», προσθέτει.

Γεβγκένι Πριγκόζιν

«Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η εκκαθάριση του ρωσικού στρατού. Πόσοι ακόμα ανώτεροι αξιωματούχοι θα καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα. Ο πρώην διοικητής της 58ης στρατιάς της Ρωσίας, υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, συνελήφθη αυτή την εβδομάδα ως ύποπτος για απάτη ευρείας κλίμακας. Πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι είχε εκδιωχθεί αφού παραπονέθηκε στους στρατιωτικούς ηγέτες για τα προβλήματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία», καταλήγει.

inSports

Ρομάνο: «Περιμένει και άλλη ομάδα από την Premier League για τον Ιωαννίδη ο Παναθηναϊκός»

«Χτύπημα» του Φαμπρίτσο Ρομάνο για τον Ιωαννίδη, καθώς αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός μετά την αρνητική απάντηση στις προτάσεις της Ίπσουιτς περιμένει νέα κρούση από ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024