Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος κατά Μητσοτάκη  - «Ο μήνας δεν βγαίνει, η κυβέρνηση κρύβεται εδώ και τρία χρόνια για την ακρίβεια»

Φάμελλος κατά Μητσοτάκη  – «Ο μήνας δεν βγαίνει, η κυβέρνηση κρύβεται εδώ και τρία χρόνια για την ακρίβεια»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σ. Φάμελλος

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

«Ο ελληνικός λαός έχει μία σοφή φράση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή λίγο πριν τις ευρωεκλογές για το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού λαού που αφορά στην ακρίβεια» τόνισε ο κ. Φάμελλος στην αρχή της ομιλίας  του και πρόσθεσε ότι «εδώ και χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν τα τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη».

Σήμερα, συνέχισε,  θα σας τεθούν και άλλα δύσκολα ερωτήματα. «Αν θα συνεχίσετε τη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών» είπε για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια,  δεν μπορούμε να κρύψουμε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρέπει να δώσετε απαντήσεις».

Αναφορικά με την ακρίβεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κρυβόταν από τη Βουλή .

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύψετε την αλήθεια. Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια για το θέμα της ακρίβειας.  Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει για την ακρίβεια . Δεν βγαίνει ο μήνας».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά. «Η αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν προϊόντα με υπερδιπλάσια αύξηση. Οι πολίτες ξέρουν τι πληρώνουν. Τρίτη ακριβότερη χώρα στην βενζίνη. Τέταρτη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερη η κιλοβατώρα προ φόρων το 2022».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, αναρωτήθηκε γιατί δεν θέλετε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή πρακτική.

Εν συνεχεία επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός κυβερνήσεων που χρεωκόπησαν τη χώρα και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «Πάνω σε αυτό το διάδρομο κάνετε τώρα πλιάτσικο. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την παραποιήσετε ».

Σε άλλο σημείο, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που μείωση τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε δε, στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών  τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε την ομιλία του παραπέμποντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, αναφέρθηκε στις επιπλέον εισπράξεις του Δημοσίου από την έμμεση φορολόγηση από την ακρίβεια, στις οποίες δεν έλαβε υπόψη τις «αντοχές της κοινωνίας», ενώ αντίστοιχα αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

«Εσείς είστε ο απολογούμενος»

Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε. «Σήμερα εσείς είστε ο απολογούμενος και ο ελεγχόμενος» είπε και αναρωτήθηκε γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στα ολιγοπώλια. «Ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ρεκόρ κερδοφορίας στις τράπεζες, ενώ μίλησε για  υπερκέρδη – όπως τα χαρακτήρισε – σε ΔΕΗ αλλά και σε διυλιστήρια.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε ένα ακόμη «αγκάθι» για τα νοικοκυριά που δεν είναι άλλο από την εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια.

«Μας λέτε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην αγορά. Με τρόμο βλέπω ότι δεν είστε άριστοι. Μας λέτε ότι δεν το έκαναν άλλες χώρες. Γιατί λέτε ψέματα» είπε και έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο.

«Είμαστε δεύτεροι στην έμμεση φορολογία μετά τη Σουηδία. Αυτό έχετε καταφέρει» είπε επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πυροτέχνημα» η επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Ο κ. Φάμελλος  χαρακτήρισε «υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν» και εξήγησε:

«Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη». Κορυφώνοντας είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του».

Ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το θέμα των υποκλοπών και για το δυστύχημα στα Τέμπη στην κυβέρνηση. Εν συνεχεία μίλησε για «ακροδεξιά φράξια« στην κυβέρνηση που δεν ψηφίζει κάποια νομοσχέδια.

Αναφορικά με θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναρωτήθηκε ποια είναι η σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική.

«Είναι ανησυχητικό και το τέλμα και οι συνεχείς υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση σας επιλέγει μία επικίνδυνη στρατηγική. Δεν προωθείτε την εξωτερική πολιτική όπως πρέπει. η χώρα πρέπει να εμβαθύνει στη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία αλλά θυμίζω τι είπε ο κ. Δένδιας στη Βουλή,  ότι υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα.

«Από τη μία εσείς πανηγυρίζετε  για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη ο κ. Δένδιας να σας βγαίνει από την άλλη πλευρά».

O κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα ζητήματα κράτους δικαίου που ανέδειξε το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως λόγω των υποκλοπών, αλλά και στη νέα δικογραφία για το «μπάζωμα», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα συμφωνήσει τώρα στο αίτημα προκαταρκτικής. Επίσης, αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων» και διερωτήθηκε «τι φοβάται η κ. Κεραμέως και δεν έρχεται στη Βουλή».

Τέλος, αποδοκίμασε «το χαρτί της αποσταθεροποίησης» που παίζει η κυβέρνηση και της καταλόγισε «επικίνδυνη στρατηγική» και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, σημείωσε, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, το περιθώριο κέρδους στη διύλιση και το ρεύμα, τη μείωση του κόστους κάρτας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό που έχει ήδη καταθέσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την εφαρμόζει εξαιτίας των «συμφερόντων» που υπηρετεί  και ότι αδιαφορεί για την Ευρώπη. Της καταλόγισε επίσης ότι εν όψει ευρωεκλογών αποκρύπτει από τους πολίτες συγκεκριμένα στοιχεία φορολόγησης και καλεί τον κόσμο να «ρωτήσει το λογιστή του για το φορομπηχτικό σύστημα Μητσοτάκη» πριν ψηφίσει.

inSports

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Μετά την Κρήτη, ακολουθούν άλλοι σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024