Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή απολογούμενος και ελεγχόμενος για την ακρίβεια, λέει ο Φάμελλος

Ο Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή απολογούμενος και ελεγχόμενος για την ακρίβεια, λέει ο Φάμελλος

«Δεν έρχεται ο ίδιος ρωτώντας τη Βουλή ή την αντιπολίτευση, αλλά εισέρχεται στην αυριανή συζήτηση απολογούμενος και ελεγχόμενος», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος

Πυρά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την ακρίβεια στα τρόφιμα, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη Βουλή απολογούμενος και ελεγχόμενος» ενώ για τον κ. Γεωργιάδη υποστήριξε «έχει έρθει για να τελειώσει το έγκλημα στον χώρο της υγείας».

«Ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται πολύ πιεσμένος διότι όλη η κοινωνία ξέρει ότι είναι ευθύνη του η ακρίβεια»

Μιλώντας για την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «δεν έρχεται ο ίδιος ρωτώντας τη Βουλή ή την αντιπολίτευση, αλλά εισέρχεται στην αυριανή συζήτηση απολογούμενος και ελεγχόμενος».

Όπως είπε, «ο ίδιος πρέπει να απαντήσει για βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει 70 ημέρες να έρθει στη Βουλή. «Το ερώτημα κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαρτίου. Υποβλήθηκε δεύτερο τον Απρίλιο και τελικά, επειδή δεν ερχόταν απάντηση στο ερώτημα, τελικά κάναμε την προ ημερησίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα»

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ο πρωθυπουργός «πρέπει να έρθει να μας πει για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος, φτωχότερη στην αγοραστική δύναμη χώρα της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «έχουμε τον 2ο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τη συζήτηση για την ακρίβεια υποστήριξε ότι «αντί να απαντήσει σε αυτά για τα οποία ελέγχεται, μας ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά για το ΦΠΑ» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει παραβιάσει τον προϋπολογισμό εσόδων που η ίδια νομοθέτησε στον περιορισμό του κράτους και έχει εισπράξει 4 δισεκατομμύρια το χρόνο παραπάνω από φορολογικά έσοδα. Δηλαδή μας ρωτάει που θα βρούμε κατά δήλωσή του 2,5 δις».

Ερωτηθείς τι αναμένει να γίνει στη Βουλή δήλωσε ότι αύριο (24/5)« δεν μπορεί να μας ρωτάει για δημοσιονομικό αποτύπωμα μια κυβέρνηση η οποία έχει εισπράξει ΦΠΑ».

Σχολιάζοντας την επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ανέφερε ότι δεν αρκεί καθώς η κυβέρνηση δεν υλοποιεί αυτά που έχει πει η Κομισιόν για τη μείωση του ΦΠΑ όταν ανέβηκαν οι τιμές. «Είναι υποκριτικό καθώς δεν υλοποιεί τον ευρωπαϊκό κανονισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται πολύ πιεσμένος διότι όλη η κοινωνία ξέρει ότι είναι ευθύνη του η ακρίβεια».

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι« οι πολίτες πάνω από 80% δηλώνουν ότι με βάση τις τιμές θα ψηφίσουν στις κάλπες. Γεγονός, που όπως είπε κάνει τον πρωθυπουργό «να φοβάται το “γράμμα” που θα του στείλουν οι πολίτες μέσα από τις κάλπες».

«Είναι μπαταχτσήδες στη Νέα Δημοκρατία – Έχουν πάρει δάνεια και δεν τα έχουν πληρώσει»

Συνεχίζοντας τις επικριτικές αναφορές στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πώς ρωτάει ένα κόμμα για το πώς θα τηρήσουμε τους κανόνες όταν χρωστάει 500 εκατ.. Πρέπει να είσαι και λίγο συνεπής στη δική σου διαχείριση γιατί είναι μπαταχτσήδες τη Νέα Δημοκρατία βεβαίως έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες και τα έχουν πληρώσει δανεικά κι αγύριστα. Έχουν γίνει και σκάνδαλα επί σκανδάλων γι αυτά».

Ο κ. Φάμελλος με αφορμή τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στη χώρα μας δήλωσε ότι «είναι ασυνεπής στην οικονομική πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης» προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αριστεία στην οικονομία. «Δημιουργεί ένα κεντρώο προφίλ, αλλά έχει ακροδεξιά φράξια μέσα στη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε.

Απαντώντας για τις αντοχές της οικονομίας σημείωσε ότι πρέπει να έχουμε δημοσιονομικό προγραμματισμό με αφορμή την αναφορά του κ. Κασσελάκη στον 13ο και 14ο μισθό.

«Εφτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις πληρώνουν τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια δύο διυλιστηρίων. Εδώ υπάρχει συντελεστής φορολόγησης. Αν φορολογήσουμε για μία χρονιά, τα 2,6 δις υπερκέρδη του 2022 είναι σχεδόν δύο φορές ειδικός φόρος κατανάλωσης» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει όριο κέρδους σε κάποιους κλάδους που είναι κρίσιμοι για τη χώρα.

Αλλάζοντας θέμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μισθολογική πρόταση για μισθούς 2.000 ευρώ στους γιατρούς και διερωτήθηκε: «έχει λεφτά για 2 διυλιστήρια η οικονομία μας και δεν έχουμε για τους γιατρούς;».

Επιπλέον, όπως είπε «ο κ. Γεωργιάδης έχει έρθει για να τελειώσει αυτό που λέμε έγκλημα στον χώρο της υγείας. Έχει εισάγει μια πολιτική για κάθε πόρτα που περνάς στο νοσοκομείο να πληρώνεις και ένα χαράτσι» χαρακτηρίζοντας ότι η πρόταση για να αμείβονται οι δότες πλάσματος είναι ανθρωπιστικά και κοινωνικά απαράδεκτο.

Μάλιστα, όπως είπε, «έχουμε το μεγαλύτερο συντελεστή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Πληρώνουμε οι πολίτες για να έχουμε την υγειά μας. Λεφτά δεν εξασφαλίζει η πολιτεία». Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στον τομέα της Παιδείας λέγοντας ότι δεν είναι κατά της αξιολόγησης αρκεί να μην αξιολογούνται μόνο οι δάσκαλοι αλλά και οι διευθύνσεις των σχολείων που πολλές φορές έχουνε και κομματικό προφίλ καταλήγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αξιολόγηση».

«Άμεση εκεχειρία, άμεση απελευθέρωση ομήρων»

Μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τη Χαμάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του για τη Χαμάς. Και όπως είπε «όλα είναι τραγικά» ενώ αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «άμεση εκεχειρία, άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Δύο κράτη στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, όπως είναι η απόφαση του ΟΗΕ. Η ελληνική Βουλή το έχει αποφασίσει αυτό ομόφωνα το 2015. Ακόμα και ως πολιτική πίεση πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες».

Ερωτηθείς για την προσέγγιση του Στέφανου Κασσελάκη στην Πλεύση Ελευθερίας και την κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι «υπάρχει πολιτική πρόταση συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό ήταν και απλή αναλογική. Απλά κάποιοι δεν το άκουσαν ποτέ. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται προοδευτική διέξοδος από όλον τον προοδευτικό κόσμο για να μπορέσει να ανατραπεί μια πολιτική η οποία βλέπετε ότι κάνει περισσότερους φτωχούς και φτωχότερους στην Ελλάδα».

Sports in

Έμερι: «Θέλαμε να παίξουμε στον τελικό, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από εμάς»

Ο Ουνάι Έμερι αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της Άστον Βίλα από τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024