Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Sabah: «Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν θαλάσσια πάρκα»

Sabah: «Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν θαλάσσια πάρκα»

Τα ελληνικά πάρκα στο Αιγαίο θα έχουν στον πυρήνα τους μια σειρά από βραχονησίδες, που θα καλύπτουν περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Σε νέο επίπεδο φαίνεται πως πάει η Τουρκία το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, η Άγκυρα πρόκειται να ξεκινήσει το δικό της πρότζεκτ για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των περιορισμών στη συνομιλία με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή του Αιγαίου.

Τι επισημαίνει η Sabah

Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι «αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση παρόμοιων πάρκων στην περιοχή, σε μια απροσδόκητη κίνηση».

Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία.

Τα ελληνικά πάρκα στο Αιγαίο θα έχουν στον πυρήνα τους μια σειρά από βραχονησίδες

Η κίνηση θεωρείται ως τετελεσμένο γεγονός. Το τελευταίο περιστατικό διαμάχης για τα θαλάσσια πάρκα δείχνει ένα άλλο παράδειγμα αδυναμίας ή απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά της η Ελλάδα θα δημιουργήσει τα πάρκα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε τον Απρίλιο ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ανακοίνωση επικρίθηκε σκληρά από τους Τούρκους, οι οποίοι κατηγόρησαν την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα.

Τα ελληνικά πάρκα στο Αιγαίο θα έχουν στον πυρήνα τους μια σειρά από βραχονησίδες, που θα καλύπτουν περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.088 τετραγωνικά μίλια) ή λίγο περισσότερο από το 6,6% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

inSports

Ελ Κααμπί: «Στον Ολυμπιακό εισέπραξα αγάπη και σεβασμό και έγινα μέρος ενός θρυλικού επιτεύγματος»

Ο Μαροκινός «killer» του Ολυμπιακού μίλησε σε media στην χώρα του για την ιστορική χρονιά στους Πειραιώτες με την κατάκτηση του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024