Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ν. Φαρμάκης: «Μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο κράτος»

Ν. Φαρμάκης: «Μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες για ένα καλύτερο κράτος»

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση ζήτησε ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθεί, να θωρακιστεί και να αποκτήσει τον θεσμικό και δημοσιονομικό «χώρο» που θα μεγαλώσει την αποτελεσματικότητά της, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

«Ειδικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να δρα τοπικά και να σκέφτεται εθνικά. Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, οι Περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη. Η μεταρρύθμιση του κράτους πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και σημαντικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επένδυση στην “εθνική Ελλάδος των Περιφερειών”, η οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τελικά, αυτό που αποκαλείται, Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μείωση της απόστασης όλων των βαθμών εξουσίας από την κοινωνία και άρα, ένα καλύτερο και ποιοτικότερο στη λειτουργία του, κράτος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.

Σημαντικό μέρος της εναρκτήριας τοποθέτησής του, ο Περιφερειάρχης αφιέρωσε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας και στα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Η Δυτική Ελλάδα, ως γεωγραφική και διοικητική ενότητα που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του δυτικού άξονα της χώρας, συνδέοντας τον βορά με τον νότο, επί σειρά ετών βίωσε την απομόνωση και την υπανάπτυξη και αναγκάστηκε να ζει κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι οι δράσεις ενίσχυσης του δυτικού άξονα που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» επιτυχίας όλης της Ελλάδας.

Επίσης, με την ευκαιρία και των ευρωεκλογών, σημείωσε τη διαχρονική ώσμωση της Δυτικής Ελλάδας με την Ευρώπη, αναφερόμενος στο παράδειγμα του λιμανιού της Πάτρας ως «πύλη προς τη δύση», στην Αρχαία Ολυμπία που «προίκισε» τον δυτικό πολιτισμό με κάποιες από τις πιο σημαντικές ηθικές και πολιτισμικές αξίες, ακόμα και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που σηματοδότησε την  επιβίωση και αναζωογόνηση του δυτικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάπτυξης των Περιφερειών μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τέλος η εσωστρέφεια

Μιλώντας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είπε ότι δεν είναι πια η εσωστρεφής και αδύναμη Περιφέρεια που ήταν κάποτε, αλλά μία Περιφέρεια που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ισχυρές αναπτυξιακές της δυνατότητες, ανοίγεται στην Ευρώπη και στον κόσμο και δημιουργεί ισχυρές συνεργασίες. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη δύναμη της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους τοπικούς φορείς, με τις άλλες Περιφέρειες, αλλά και με την κεντρική εξουσία, ενώ παρουσίασε τους γενικούς δείκτες επιτάχυνσης των έργων και των δράσεων, καθώς και τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους δείκτες ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, με κυριότερη την θεαματική πτώση του δείκτη ανεργίας.

Ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για τη «μεγάλη επιστροφή» της Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η σκληρή δουλειά συνεχίζεται καθώς είναι βέβαιο πως η περιοχή δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα ούτε το 20% των δυνατοτήτων της. «Είμαστε βέβαιοι πως ανεβήκαμε μόνο τα πρώτα σκαλιά μίας σκάλας που φτάνει πολύ ψηλά και στόχος μας είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Δεν μας αρκεί η κάθετη πτώση της ανεργίας. Πρέπει να φανεί πως η Δυτική Ελλάδα γίνεται πιο παραγωγική, πιο πλούσια, πιο όμορφη. Οι δείκτες πρέπει να μεταφραστούν σε μία καλύτερη πραγματικότητα για κάθε πολίτη. Ακόμα περισσότερες δουλειές, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ακόμα περισσότερα και καλύτερα μεροκάματα. Και ακόμα καλύτεροι δρόμοι, ακόμα πιο ανθεκτικές πόλεις και χωριά, ακόμα πιο σύγχρονες  εργαζόμαστε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε» κατέληξε.

inSports

«Τρέλα» στην Κρήτη για τον Ολυμπιακό: Οι ευρωκούπες έκαναν τον γύρο του νησιού (pics+vids)

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού έβγαλαν φωτογραφίες και βίντεο με τις κούπες του Conference και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024