Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες με υψηλό ενδιαφέρον αλλά ανεπαρκή διάλογο για την Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες με υψηλό ενδιαφέρον αλλά ανεπαρκή διάλογο για την Ευρώπη

Αρκετά και πολύ σημαντικές θεωρούν οι Έλληνες τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και ψέγουν τα κόμματα γιατί δίνουν το μεγαλύτερο βάρος σε ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική.

Την απογοήτευση τους για τη στάση των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών εκφράζουν οι πολίτες που εντοπίζουν πως η προεκλογική περίοδο αναλώθηκε σε ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος και όχι στις ευρωπαϊκές θέσεις και προτάσεις των κομμάτων.

Οι Έλληνες θεωρούν τις ευρωεκλογές σημαντικές αλλά κρίνουν τη συζήτηση για τις μεταξύ των κομμάτων ανεπαρκή. Τάσσονται συντριπτικά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

Θέτουν προτεραιότητες για την Ε.Ε. τη μείωση ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημαντικές οι Ευρωεκλογές – Χωλαίνει ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων

Στην έρευνα κοινής γνώμης της aboutpeople για λογαριασμό του NEWS 24/7 πάνω από 7 στους 10 ερωτώμενους (74,9%) θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου είναι αρκετά και πολύ σημαντικές, ενώ το 23,8% θεωρεί ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές ή δεν είναι καθόλου σημαντικές.

Επίσης, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των ερωτώμενων (70,7%) δηλώνει ότι έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Σχεδόν 3 στους 10 (28,6%) ενδιαφέρεται λίγο ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

«Κόκκινη κάρτα» από τους συμμετέχοντες στην έρευνα γιατί δεν αναδεικνύονται οι ευρωπαϊκές θέσεις και προτάσεις των κομμάτων

Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητούνται από τα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (75,3%) βγάζει «κόκκινη κάρτα» καθώς θεωρεί ότι το μεγαλύτερο βάρος δίνεται σε ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική και όχι στις ευρωπαϊκές θέσεις και προτάσεις των κομμάτων (15,3%).

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα στην έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (88,1%) δηλώνει καθόλου ή όχι και τόσο ευχαριστημένη από τον διάλογο των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, ενώ μόλις ένα 5% είναι ευχαριστημένο από τον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές από τα κόμματα.

Ελλάς – Ευρώπη… συμμαχία

Σε σχέση με την Ε.Ε, το 76,2% των ερωτώμενων δηλώνει ότι είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε., το 17,9% δηλώνει κατά, ενώ το 5,9% δεν παίρνει θέση. Παρατηρείται ότι σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2023, τα ποσοστά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι ελαφρώς αυξημένα και τα ποσοστά «κατά» ελαφρώς μειωμένα.

Σχεδόν 6 στους 10 ερωτώμενους (59,4%) εκτιμούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, το 7,7% προτιμά μια προνομιακή συμμετοχή με τη Ρωσία, το 6,3% με τις ΗΠΑ, το 2% με την Κίνα, ενώ το 12% προτιμά την αυτόνομη πορεία της Ελλάδας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Νοέμβριος 2023), αυξήθηκε κατά μία μονάδα η απάντηση που αναφέρεται στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη (2024: 59,4% – 2023: 58,4%), ενώ παρατηρείται μια μικρή πτώση σε όλες τις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν προνομιακές συμμαχίες με άλλες χώρες, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιείται η ιεράρχηση στις προτιμήσεις των ερωτώμενων.

Μείωση των ανισοτήτων πλούσιων και φτωχών

Τέλος, όσον αφορά τις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μείωση των ανισοτήτων πλούσιων και φτωχών μεταξύ των ευρωπαϊκών χώρων έρχεται πρώτη με ποσοστό 60,1%. Στη δεύτερη θέση είναι η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων (45,9%) και στη τρίτη θέση βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος με 42,2%.

Έπονται η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών (33,7%), η πολιτική ισχυροποίηση της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή (29,7%), η προστασία των θέσεων εργασίας (29,1%), η στρατιωτική ισχυροποίηση (18,7%), η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (15,3%) και η ισότιμη μετάβαση των κρατών/μελών στην ψηφιακή εποχή (7,6%).

Sports in

Νέα δεδομένα στην Basket League: Οι τρεις αλλαγές ενόψει του νέου πρωταθλήματος

Αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Basket League όσον αφορά τον αριθμό των ξένων παικτών, το format, αλλά και το πόσες ομάδες υποβιβάζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024