Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Αμνηστία σε φυλακισμένους στρατιωτικούς για το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997

Τουρκία: Αμνηστία σε φυλακισμένους στρατιωτικούς για το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997

Αμνηστία χορηγεί ο Ερντογάν για το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997, η οποία πρακτικά αφορά τους τελευταίους πέντε απόστρατους στρατηγούς που δεν έχουν ακόμη αποφυλακιστεί.

Με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χορηγείται αμνηστία σε καταδικασθέντες απόστρατους στρατηγούς πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997 (φωτογραφία, επάνω, από aa.com.tr), οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στη φυλακή.

Το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» στρεφόταν κατά του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν και της Τανσού Τσιλέρ

Η αμνηστία αφορά, στην πράξη, τους τελευταίους πέντε απόστρατους στρατηγούς που δεν έχουν ακόμη αποφυλακιστεί, ηλικίας 80-90 ετών, με βεβαρημένη κατάσταση υγείας.

Από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είχαν ήδη αποφυλακιστεί εννέα καταδικασθέντες στρατηγοί για λόγους υγείας ή προχωρημένης ηλικίας. Αλλος ένας πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022 στη φυλακή.

Το λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 κινήθηκε με αποφάσεις που ελήφθησαν από τη στρατιωτική ηγεσία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, την 28η Φεβρουαρίου 1997, με στόχο την προάσπιση του κοσμικού και κεμαλικού χαρακτήρα του κράτους, ο οποίος κατά τον στρατό βρισκόταν στο στόχαστρο των ανερχόμενων ισλαμιστικών πολιτικών κύκλων.

Πτώση της κυβέρνησης

Στρεφόταν κατά του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ιστορικού ηγέτη του τουρκικού πολιτικού ισλάμ και προέδρου του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, καθώς και της Τανσού Τσιλέρ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, προέδρου του κεντροδεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου.

Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οδήγησαν στην παραίτηση του Ερμπακάν και στην πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού των δύο κομμάτων τη 18η Ιουνίου του ίδιου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η μεγάλη ώρα έφτασε: Ρεάλ και Ντόρτμουντ «μάχονται» για την κορυφή της Ευρώπης (vids)

Μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού στο «Γουέμπλεϊ», με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Ντόρτμουντ να κοντράρονται στον τελικό του Champions League, με στόχο να κατακτήσουν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024