Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Ξεπέρασε τους 37 °C η θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα - Οι περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες

Καιρός: Ξεπέρασε τους 37 °C η θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα – Οι περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες

Αφρικανική σκόνη, αποπνικτική ατμόσφαιρα και θερμοκρασία κατά τόπους σε υψηλά για την εποχή επίπεδα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Κρήτη.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο νησί της Κρήτης την Παρασκευή (17/05), ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα,  στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 34 °C για περισσότερες από 6 ώρες ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C. Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής σημειώθηκαν: Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C, Μονή Τοπλού 36,1 °C, Φινοκαλιά Λασιθίου 34,9 °C, Πλώρα Ηρακλείου 34,8 °C, Γόρτυνα Ηρακλείου 34,7 °C, Σητεία 34,6 °C, Σίβα Ηρακλείου 34,3 °C και Πετροκεφάλι Μοιρών 34,1 °C.

Ευνοϊκή η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική

Στο μεταξύ, αρκετά αυξημένες φαίνεται πως είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία εξαιρετικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η σκόνη δεν θα φτάσει σε ακραίες συγκεντρώσεις, ωστόσο η συνεχής και μακρά παρουσία της στην ατμόσφαιρα θα συμβάλλει στο αίσθημα δυσφορίας.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης.

Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (17/05) και τα διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης καθ’ ύψος για Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα.

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024