Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
LONARID, LONALGAL: Εκτός αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά παυσίπονα - «Ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση»

LONARID, LONALGAL: Εκτός αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά παυσίπονα – «Ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση»

Την έντονη αντίδραση φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η απόφαση να απενταχθούν τα σκευάσματα από τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και πάλι οι ασφαλισμένοι καθώς δύο γνωστά παυσίπονα αφαιρέθηκαν με απόφαση του υπουργείου Υγείας από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για τα σκευάσματα LONARID-N και LONALGAL tb, τα οποία προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς.

Την έκπληξη του για την απένταξη των δύο σκευασμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, το μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  Χαράλαμπος Σαρδέλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης και ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος.

Περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά

Με ανάρτηση, προ τεσσάρων ημερών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμίζουν ότι «τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη».

Γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως λένε, «τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο».

«Η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος»

Θεωρούν «ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» και καλούν την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

⇒ Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ζητά να επανεξεταστεί το θέμα, ώστε να μην βγουν τα εν λόγω σκευάσματα από την λίστα σημειώνοντας ότι «προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες – καρκινοπαθείς» και παρακαλώντας «να παραμείνουν στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Sports in

Η μυθική πορεία του Ολυμπιακού στο Conference league

Ανέβηκε ένα προς ένα τα σκαλοπάτια. Κι εχεί φτάσει πλέον μια ανάσα από την κορυφή. Το ρεπορτάζ του MEGA μας θυμίζει την ένδοξη πορεία του θρύλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024