Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φραγκογιάννης στο in: Ελλάδα και Τουρκία χτίζουμε πάνω σε όσα μας ενώνουν

Φραγκογιάννης στο in: Ελλάδα και Τουρκία χτίζουμε πάνω σε όσα μας ενώνουν

«Η θετική ατζέντα διευκολύνει τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών»

Η θετική ατζέντα αποτελεί τη βάση των συνομιλιών ζητημάτων «χαμηλής πολιτικής» Ελλάδας – Τουρκίας που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτή την εμπιστοσύνη που θα αποτελέσει τη βάση για το επόμενο βήμα.

Στη θετική ατζέντα βασίστηκε η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα είναι στην αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην Άγκυρα τη Δευτέρα και όπως επισημαίνει μιλώντας στο in πως «η Θετική Ατζέντα, με το εύρος και τον πλούτο των θεμάτων που αναπτύσσει, έχει διευκολύνει και θα συνεχίσει να διευκολύνει τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών».

Ποια η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία σε αυτή τη χρονική περίοδο και πόσο σημαντική είναι η καθιέρωση τακτικών επαφών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα είναι η τέταρτη μέσα σε διάστημα  δέκα μηνών. Προηγήθηκαν οι συναντήσεις στο Βίλνιους τον Ιούλιο, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Μπορούμε, επομένως, να μιλάμε για καθιέρωση τακτικών επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του, επεσήμανε ότι  επιβάλλονται οι προσεγγίσεις, δεν επιτρέπονται, ωστόσο, οι ψευδαισθήσεις και ότι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά όχι αφελείς, και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Αναμφίβολα, η συνάντηση της 13ης Μαΐου πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και ένταση. Τούτο, ωστόσο, την καθιστά ακόμη πιο σημαντική, διότι ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας είναι ιστορικά αναγκαίος. Είμαστε δύο χώρες ταγμένες από την ιστορία να συνυπάρξουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η συνύπαρξη αυτή να είναι ειρηνική.

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι, η κλιματική κρίση, η συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, οι αιματηρές επιχειρήσεις στη Γάζα και τη Ράφα, οι συγκρούσεις Ιράν Ισραήλ, η επισφαλής κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι μεταναστευτικές ροές, δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές επαφές και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλλουν στην ευημερία της περιοχής.

Ποιος ο ρόλος της θετικής ατζέντας στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των δύο χωρών ακόμα και στην απορρόφηση των εντάσεων πριν εξελιχθούν σε κρίσεις;

Όπως γνωρίζετε κ. Φωτάκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν εγκρίνει και ακολουθούν έναν οδικό χάρτη που αποτελείται από τρεις συνιστώσες: Πολιτικό Διάλογο, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Θετική Ατζέντα.

Η Θετική Ατζέντα, που αποτελεί πρωτοβουλία της Οικονομικής Διπλωματίας και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, προωθεί τη διμερή οικονομική συνεργασία. Να υπενθυμίσω ότι όταν αναπτύχθηκε η έννοια της Θετικής Ατζέντας το 2021, οι σχέσεις μας με τη γείτονα ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Λάβαμε, ωστόσο, μια στρατηγική απόφαση, να μην σταθούμε στις διαφωνίες μας, αλλά να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Αυτή η προσέγγιση ήταν και είναι ζωτικής σημασίας. Καταφέραμε να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, ακόμη και σε περιόδους έντασης, όπως η περίοδος που έληξε με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον  Φεβρουάριο του 2023.

Η Θετική Ατζέντα, με το εύρος και τον πλούτο των θεμάτων που αναπτύσσει, έχει διευκολύνει και θα συνεχίσει να διευκολύνει τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών. Στις συναντήσεις μας συζητούνται θέματα, που καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως επιχειρήσεις και επενδύσεις, τελωνειακή συνεργασία, τουρισμό, αθλητισμό, εκπαίδευση, τεχνολογία, έρευνα, και καινοτομία. Όλα τα θέματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ελλάδας και της Τουρκίας και προάγουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Η προσέγγιση και ανάπτυξή τους είναι αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας και συνεργασίας μεταξύ των επιτροπών και των ομάδων εργασίας των δύο χωρών. Αυτή η σκληρή δουλειά έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα συνεργασίας, αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, το οποίο σταδιακά γίνεται ισχυρότερο και σταθερότερο. Αναμφίβολα, η θετική δυναμική επεκτείνεται και επηρεάζει και άλλες πτυχές των διακρατικών μας σχέσεων.

Χτίζουμε, επομένως, πάνω σε όσα μας ενώνουν, αποδεχόμενοι ότι οι βασικές θέσεις των δύο χωρών δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας για να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις πριν εξελιχθούν σε κρίσεις.

Ποια ήταν τα θέματα που συζητήσατε με τον  Μπουράκ Ακτσαπάρ στην πρόσφατη συνάντηση σας και τι συμφωνίες να περιμένουμε από τη «θετική ατζέντα»; Υπάρχουν παραδοτέα που θα ανακοινωθούν στη συνάντηση της 13ης Μαΐου;

Στη συνάντηση με τον ομόλογο μου  Burak Akçapar στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες επιβεβαιώσαμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε νευραλγικούς τομείς, όπως η υγεία, η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Συμφωνήσαμε, επίσης, να ανοίξουμε δύο νέα μεγάλα κεφάλαια συνεργασίας.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά το «επιχειρείν» και αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Θετικής Ατζέντας. Προχωρήσαμε στην ίδρυση του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, μιας νέας, δυναμικής μορφής συνεργασίας σε τομείς αιχμής, όπως το περιβάλλον και η πράσινη μετάβαση, οι κατασκευές και οι υποδομές, ο τουρισμός καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας.

Το δεύτερο αφορά τη νεολαία και την ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών που θα φέρουν κοντά τους νέους. Ενδεικτικά αναφέρω την προκήρυξη Hackathon εντός του τρέχοντος έτους, τις ανταλλαγές φοιτητών, τη συνεργασία πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων, τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Η ανάληψη όλων αυτών των πρωτοβουλιών γίνεται με γνώμονα την ισχυρή μας θέληση να θεμελιώσουμε μια βιώσιμη και μακρόπνοη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Και για να έχει διάρκεια στον χρόνο αυτή η συνεργασία πρέπει να αφουγκράζεται και να στηρίζει τα όνειρα, τα σχέδια και τις επαγγελματικές ανησυχίες των επιχειρηματιών και των νέων επιστημόνων που θέλουν να ζήσουν ήρεμα και ειρηνικά σε Ελλάδα και Τουρκία. Αιχμή του δόρατος, επομένως, είναι η δημιουργική εμπλοκή τριών βασικών συνιστωσών της ελληνικής και της τουρκικής κοινωνίας, της επιχειρηματικής κοινότητας, της επιστημονικής κοινότητας και της νεολαίας.

Sports in

Γιώργος Πρίντεζης στο In: «Μοναδικό το επίτευγμα του Ολυμπιακού»

«Αυτό που συμβαίνει με τον Ολυμπιακό είναι τρομερό και δείχνει το μέγεθος του συλλόγου. Τεράστιο Παράσημο για το σύλλογο το να διεκδικεί τόσα ευρωπαϊκά σε διαφορετικά αθλήματα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024