Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι πιο αγαπημένες μάρκες αυτοκινήτων για τους… κλέφτες

Οι πιο αγαπημένες μάρκες αυτοκινήτων για τους… κλέφτες

Τρία συγκεκριμένα οχήματα κατέγραψαν τις περισσότερες κλοπές πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του National Insurance Crime Bureau

Δύο μοντέλα της Hyundai και ένα της Kia ήταν τα τρία οχήματα με τις περισσότερες κλοπές πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του National Insurance Crime Bureau.

Συγκεκριμένα στόχος κλεφτών έγιναν το Hyundai Elantra που κλάπηκε περισσότερες από 48.000 φορές πέρυσι, ενώ το σεντάν Hyundai Sonata κλάπηκε σχεδόν 43.000 φορές, σύμφωνα με την έκθεση. Τρίτο στη σχετική λίστα φιγουράρει το σεντάν Kia Optima που κλάπηκε περισσότερες από 30.000 φορές σύμφωνα με την έκθεση, η οποία μέτρησε μόνο τις κλοπές που καταγγέλθηκαν από την αστυνομία.

Ηyundai Elantra

Αυτοί οι αριθμοί κλοπής ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνους του τέταρτου πιο κλεμμένου μοντέλου, του pickup Chevrolet Silverado 1500, ενός από τα οχήματα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική. Σύμφωνα με την έκθεση, τα pickup Silverado κλάπηκαν περίπου 24.000 φορές.

Συνολικά, έξι από τα 10 κορυφαία οχήματα με τις περισσότερες κλοπές στην Αμερική πέρυσι ήταν μοντέλα Hyundai και Kia. Η λίστα περιλάμβανε τα Kia Soul, Kia Forte και Kia Sportage. Άλλα οχήματα στη λίστα ήταν τα Honda Accord, Honda Civic και το pickup Ford F-150.

Το NICB αναφέρει ανεπεξέργαστα δεδομένα κλοπών που καταγγέλθηκαν από την αστυνομία και τα οποία συγκεντρώνονται μέσω του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για την Εγκληματικότητα.

Οι αριθμοί δεν προσαρμόζονται με βάση τον πληθυσμό ενός συγκεκριμένου μοντέλου που βρίσκεται εκτεθειμένο στον δρόμο, επομένως, σε κάποιο βαθμό, ορισμένα οχήματα μπορεί να κλαπούν πιο συχνά απλώς επειδή υπάρχουν περισσότερα από αυτά διαθέσιμα για κλοπή.

Kia Optima

Γιατί τα αυτοκίνητα Hyundai και Kia είναι κορυφαίοι στόχοι

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι κλοπές παλαιότερων μοντέλων Hyundai και Kia είχαν αυξηθεί κατά 1.000% από το 2020, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Δεδομένων Απωλειών Αυτοκινητοδρόμων στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα Hyundai και Kia που κατασκευάστηκαν πριν από το 2023 είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους κλέφτες αυτοκινήτων. Οι λιγότερο ακριβές εκδόσεις οχημάτων, όπως τα αυτοκίνητα που διαθέτουν ανάφλεξη με το κλειδί στο χέρι – σε αντίθεση με αυτοκίνητα που απαιτούν μόνο ένα πάτημα κουμπιού για εκκίνηση – έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να κλαπούν από άλλα οχήματα παρόμοιας ηλικίας, σύμφωνα με το HLDI.

Αυτά τα οχήματα ενδέχεται να στερούνται ορισμένες από τις βασικές τεχνολογίες πρόληψης κλοπής αυτοκινήτων, όπως ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης, που περιλαμβάνονται στα περισσότερα άλλα οχήματα ακόμη και εκείνα τα χρόνια, σύμφωνα με το HLDI. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης βασίζονται σε ένα τσιπ υπολογιστή στο αυτοκίνητο και ένα άλλο στο κλειδί που επικοινωνούν για να επιβεβαιώσουν ότι το κλειδί είναι αυθεντικό και ανήκει σε αυτό το όχημα.

Οι τεχνικές για την κλοπή αυτών των αυτοκινήτων διαδίδονται μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης.

Η Hyundai και η Kia λειτουργούν ως χωριστές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Όμιλος Hyundai Motor κατέχει μεγάλο μερίδιο στην Kia και διάφορα μοντέλα Hyundai και Kia μοιράζονται μεγάλο μέρος της μηχανικής τους. Τα πιο νέα μοντέλα από αυτές τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι λιγότερο ευάλωτα στην κλοπή.

Νωρίτερα φέτος, η Hyundai και η Kia συμφώνησαν σε διακανονισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων με έως και 9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων για να διευθετήσουν τους ισχυρισμούς ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έκαναν αρκετά για να κάνουν τα οχήματα ασφαλή. Μαζί με τις πληρωμές για κλεμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, ο διακανονισμός περιλάμβανε επίσης την εγκατάσταση αντικλεπτικού λογισμικού και το κόστος άλλων μέτρων πρόληψης κλοπής.

«Σε απάντηση σε αυτή την κατάσταση, η Kia συνεχίζει να λαμβάνει ολοκληρωμένη δράση για να ενισχύσει την ασφάλεια των οχημάτων μας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους εγκληματίες από τη χρήση μεθόδων κλοπής που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραβιάσουν το νόμο και να κλέψουν ή να επιχειρήσουν να κλέψουν ορισμένα μοντέλα οχημάτων», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Kia, Τζέιμς Μπελ.

Περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια οχήματα Kia σε εθνικό επίπεδο έχουν εγκαταστήσει αντικλεπτικό λογισμικό, σύμφωνα με την Kia. Η εταιρεία παρέχει επίσης δωρεάν κλειδαριές τιμονιού για οχήματα που δεν μπορούν να δεχτούν το αντικλεπτικό λογισμικό. Η Hyundai είπε ότι έχει προσθέσει αναδρομικά διάφορα αντικλεπτικά μέτρα σε 1,3 εκατομμύρια από τα οχήματά της.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024