Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άγρια κόντρα Ανδρουλάκη-Αυγενάκη: «Αν δεν μπορείς, παραιτήσου» - «Είσαι πρόεδρος του mini ΠΑΣΟΚ»

Άγρια κόντρα Ανδρουλάκη-Αυγενάκη: «Αν δεν μπορείς, παραιτήσου» – «Είσαι πρόεδρος του mini ΠΑΣΟΚ»

Αφορμή της σύγκρουσης η επίθεση Ανδρουλάκη στον υπουργό Αφροτικής Ανάπτυξης για το πρόστιμο 283 εκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκε από την Κομισιόν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης και Χριστίνα Σταρακά, υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, με αφορμή το πρόστιμο – μαμούθ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ΟΠΕΚΕΠΕ για κακοδιαχείριση, ενώ είχε προηγηθεί η επίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη στον Λευτέρη Αυγενάκη για το ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «τον Μάρτιο του 2024 σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει πρόστιμο στη χώρα μας 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων, για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022».

«Τον Απρίλιο του 2024 σε νέα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του Οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών», προσθέτει.

Και υπογραμμίζει πως «το 2023, ως πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που σχεδίασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας».

Μετωπική σύγκρουση με «βαριές» κουβέντες και χαρακτηρισμούς

«Οι ‘πετσοκομμένες’ πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες. Δεν μάθαμε ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι έχει πληρώσει, πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα, όσο και στις καταβολές του περασμένου Δεκεμβρίου και του περασμένου Οκτωβρίου. Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές του 2022», σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το γεγονός της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ καθιστά τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία», ενώ υπογραμμίζεται πως «σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης είναι οι αγρότες μας, που εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρεί τα ‘επινίκια’ αυτής της εξέλιξης, καθώς όπως έχει αποδείξει περίτρανα μας καθιστά μονίμως πρωταθλητές! Πρώτη χώρα στην ακρίβεια, δεύτερη χώρα σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας, δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη και με πρωτοφανείς καταδίκες για το κράτος δικαίου».

Ανδρουλάκης: Αν δεν μπορείς, παραιτήσου

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Λευτέρη Αυγενάκη εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα Ανώγεια (9/5), τονίζοντας πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε εποπτεία από την ΕΕ.

«Τι λέει ο πολύς κ. Αυγενάκης για τις επιδοτήσεις; ‘Δεν φταίω εγώ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση’. Πριν από δύο ώρες, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θέτει υπό εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι είναι ανίκανος να μοιράσει τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις στην Ελλάδα, αλλάζοντας πέντε προέδρους σε τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Αυγενάκης: Είσαι πρόεδρος του mini ΠΑΣΟΚ

Απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μία επιθετική ανάρτηση στα social media.

«Ο πρόεδρος του ‘mini ΠΑΣΟΚ’ κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν ρωτάει, δεν ακούει, δεν μαθαίνει. Ή παριστάνει όλα τα παραπάνω για να υφάνει μια ιστορία αποτυχίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και για εμένα προσωπικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και υποστηρίζει πως «είναι, αν μη τι άλλο, περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που χαρακτηριζόταν από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση, στοιχεία τα οποία ήλεγξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον Οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ», προσθέτει ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος συστήνει «για τη δική του προστασία» στον Νίκο Ανδρουλάκη, «αφού περιοδεύει στα ορεινά της Κρήτης, αντί να έχει μια στείρα αντιπολιτευτική άποψη για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ας ρωτήσει αγρότες και κτηνοτρόφους για την ποιότητα των πληρωμών».

«Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δυστυχώς για τους ψηφοφόρους του δεν φοράει την φανέλα της εθνικής. Επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας από την Κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα, ούτε μάζεψε τους ευρωβουλευτές του που ψήφισαν κατά των αλλαγών της ΚΑΠ. Η υποκρισία του δεν έχει όριο», σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, προσθέτει μάλιστα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «νομίζει πως επικαλούμενος την ‘πράσινη Κρήτη’ άλλων εποχών και ‘λιβανίζοντας’ τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ».

Για να καταλήξει πως «αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος. Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

ΠΑΣΟΚ: Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος υπουργός;

Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ανταπάντησε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Παραμερίζουμε τους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του κ. Αυγενάκη και θέτουμε ένα πολύ απλό ερώτημα: Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος υπουργός που, επί υπουργίας του, το 2023 – πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει – οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τα λιγότερα χρήματα από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;».

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει, μάλιστα, πως ο κ. Αυγενάκης «έχει το θράσος να εμφανίζεται ως ο ‘εξυγιαντής’ του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών».

Και υπενθυμίζει ότι «τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή».

«Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του», καρταλήγει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Μεγάλη ανατροπή για τη Super League της νέας σεζόν – Ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο…

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πήρε το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι το φαβορί για το επόμενο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024